Inställningar

Välj intresseområden

              

Ibland tappar vi bort oss. Det kan vara att man aldrig kommer iväg till gymmet eller ut på löpundan, men när du gör det har du bara passerat ett hinder på vägen. Om man tränar regelbundet, ibland väldigt mycket kan man glömma att det handlar om att må bra. När träningen handlar mer om selfies, tveksamma preparat och svält istället för cleaneating och en bra kost, måste vi ändra på upplägget innan det hälsosamma livet blir ett helvete. GetBig® Clean handlar om att hjälpa dig komma längre helt naturligt eller komma tillbaka när du gått för långt.

Ibland blir det fel

Det händer att vi tappar bort oss. Det som börjar med ordet hälsa, en förändring och regelbunden träning leder ibland till motsatsen. Dagligen ser vi bilder på perfekta kroppar och viljor som får sin kraft från eviga källor. Vi glömmer bort vår integritet och visar upp oss i dom mest avslöjande poser, idag kallar vi det Gluteus maximus, imorgon någon annan muskelgrupp, oftast för en helt okänd publik i jakt på gilla och ännu fler följare på sociala media.

Vi talar gärna om hälsa men ibland är det något helt annat vi sysslar med. För många av oss som tränar hårt är målet att spränga gränser och bli bättre, men ibland händer det att vi inte gör det för att må bra, utan för att få fler följare och bli bättre än alla andra. Inte bli den bästa du, eller den bästa jag. Faktum är att oavsett hur bra du blir så handlar det bara om dig och din hälsa.

För vem gör du det?

Var inte så fokuserad på Instagram, det sätter en enorm press på dig och dina följare. Sänk din ambition och dela upp ditt mål i delar, då blir det enklare att lyckas. Idag vet vi att bilder och uppdateringar på Instagram kan påverka dom som redan har problem och mår dåligt. En selfie för ett par år sedan skulle förmodligen kallats narcissism och kunna vara ett uttryck att kompensera en bräcklig självkänsla. Det gör också att ett oskyldigt ”gilla” kan leda till en förstärkning av ett osunt beteende och en förvrängning av verkligheten både för dig och dom du har omkring dig. Vi säger inte att du ska lägga ner Instagram, vi vill bara att du skall tänka efter innan du publicerar eller gillar.

En viktig fråga i ett känsligt ämne

Alla som arbetar med hälsa och träning är väl medvetna om verkligheten, vissa blundar för den, vissa låtsas som den inte finns, men gemensamt för många är att dom lever gott på din fåfänga. Det har gått så långt att vi väljer kosttillskott istället för mat, kallar det vattenfasta när vi ersätter maten vi ska äta med vatten och får i oss vitaminer via ett piller eller två eller en näve. Vi lyssnar på kändisar som har 50 000 följare och imponeras av deras fysik och vill ta oss dit fast vi har heltidsjobb och familj eller skola som kräver vår uppmärksamhet och som kanske gör det omöjligt att komma i den formen. Vi har slutat ta en promenad, istället kallar vi det powerwalk. Det vi glömt är att fitnesskändisen har sin kropp som sitt yrke och mer än sällan tar genvägar och att en helt vanlig promenad fortfarande funkar.

Allt är inte så jävla perfekt som det verkar

För en tid sedan fanns ett inlägg på Instagram där det stod: ”Förlåt mina följare, jag ha ljugit för er. Jag har inte tränat på flera veckor och äter inte alls som jag säger att jag gör.” Så glöm aldrig, att det som ser ut som ett perfekt liv i ett par bilder om dagen inte alls behöver vara det, utan kan vara ett utryck från någon som mår väldigt dåligt, men inte vågar göra annat än att visa en perfekt yta. Våga visa lite av dig själv på Instagram utan Duck face och kokt kyckling, eller prova att inte visa något och träna och lev för dig själv en tid.

Doping

Många som är i extremt bra form använder sig av preparat som kanske gör dig snygg för tillfället men sakta tar livet av dig. Idag är det tyvärr inte ovanligt att tonåringar tar preparat som i bästa fall bara förstör din förmåga att skaffa barn. Att komma i extremt bra form i gymmet tar många, många år, inte några månader innan sommaren. När du diskuterar hur du ska få tag på bröstcancermediciner för att undvika att utveckla bröst, utan att bry dig om eller ens kolla upp vilka biverkningar preparatet har, var det länge sedan du gick över gränsen. Den verkliga utmaningen är att göra rätt i livet, var lyhörd och ta hjälp när du behöver det.

Rätt hjälp

Ibland stannar utveckligen upp, och du behöver få nytändning eller helt enkelt bara ta dig över en platå. Då kan du ta hjälp av nya metoder, expertis och förebilder som kan coacha och ge dig det träningsstöd du behöver för att ta dig vidare i din utveckling. Det finns många som kan hjälpa dig komma längre helt naturligt eller komma tillbaka när du gått för långt, har du gjort det senare finns starthjälpen hos bland annat atstorning.se eller www.1177.se (läkaren du träffar har tystnadsplikt).