Couchsurfing – Sov på soffan och spar pengar.

Vad sägs om att tillbringa en vecka i ett lyxhus på Bali utan att betala en spänn? Det finns många alternativ för dig som inte vill betala för dyra hotellrum på semestern. Couchsurfing är ett annat sätt att bo billigt och blir alltmer poppis.

Många har upptäckt fördelarna med att byta hus, lägenhet eller surfa på någons soffa under semestern eller träningsresan. Istället för ett dyrt hotellrum. Förutom att det är smart ekonomiskt får du också ett kulturellt utbyte när du bor hemma hos någon eller i någons kvarter, vilket annars kan vara svårt att uppleva om du bor bland turister på en hotellanläggning. Som bonus kan du laga din egen mat och slippa restaurangnotan. Få sällskap om du reser ensam och väljer att sova på någons soffa eller kanske hjälpa till med något under tiden.

Som utlånare bör du ha en avslappnad attityd till ditt hem och saker. Som resenär får du en bekväm och annorlunda upplevelse, kanske i en främmande kultur. I bästa fall betalar du bara för flygbiljetten eller resan till huset, lägenheten eller soffan. Tillgången på bostäder är större än efterfrågan och gemensamt för alla som söker byten är reslust, intresse och tillit till andra.

Vill du lägga ut ditt eget hem? Tänk då på att presentera hemmet så realistiskt som möjligt med text och bild och glöm inte ha god ordning och minst en tömd garderob. Det är vanligt att bytet sker med någon i samma livssituation. Det kan handla om småbarns­föräldrar, pensionärer eller träningsfreak. Vill du gå steget längre kan du registrera dig på couchsurfing.org och låna en sovplats på någons soffa i en annan världsdel eller runt hörnet. På sajten finner du också förslag på sammankomster såsom middagar, utflykter och språkutbyten. Naturligtvis är det bra med en ordentlig beskrivning av dig själv om du skall finna någon med en passande soffa.

Här skaffar du dig mer kunskap:

www.hembyte.nu

50 000 objekt i 148 länder t ex Tyskland, USA, Frankrike och de Nordiska länderna. På hemsidan finner man 10 goda råd vid utbyte och förslag för kontrakt.

www.intervac.se

3 miljoner objekt i mer än 50 länder varav 80% i Europa.

www.fourhourworkweek.com Goda råd för att bli en soffsurfande guru. Hur du reser utan att spendera en förmögenhet.


Taggar

Om skribenten

Christina Lundgren

Började med fyra år som guide i alperna. Startade under 80-talet HMs sport och fritidsmärke PULS och har sedan dess jobbat med massproduktion i Kina. Trivs bäst bland nyfikna och passionerade människor. Säger alltid vad hon tycker och följer aldrig recept

Förslag på ytterligare läsning