Leucin avgörande för muskelbyggnaden

I fyra studier har man analyserat muskelprover för att se hur olika aminosyror, främst leucin, i samband med styrketräning påverkar de signalvägar som reglerar proteinsyntesen i muskel.

 I den första studien undersöktes effekten av grenade aminosyror där försöksdeltagarna fick intaga aminosyrorna både före, under och efter ett styrketräningspass. I den andra studien jämfördes effekten av leucin, enskilt, och i kombination med övriga essentiella aminosyror. Tidigare forskning har visat att detta är den viktigaste aminosyran och möjligtvis den enda som behövs för att få bästa möjliga effekt vid muskelbyggnad. – Det här är den första studien på människor vi jämfört effekten av enbart leucin och i kombination med andra aminosyror. Vi har jämfört alla essentiella aminosyrorna och även effekten av att leucinet tas bort. Resultatet visar tydligt att leucin är viktig på egen hand, men har maximal effekt i kombination med andra aminosyror. Om leucinet tas bort försvinner effekten helt, säger William Apró, näringsfysiolog och doktorand på GIH.

Fakta: Leucin är en av de 20 aminosyrorna som är byggstenar i proteiner och hör till de essentiella aminosyrorna som kroppen inte själv kan tillverka utan som måste tillföras genom födan. Ägg, fläsk, nötkött, kyckling och bladgrönsaker är några exempel på livsmedel som innehåller en relativt hög andel av den viktiga aminosyran, om du vill bygga muskler.


Taggar

Om skribenten

Stefan Lindberg
Stefan Lindberg

Lyfter skrot, löptränar och cyklar regelbundet. En envis rackare som till vardags arbetar på en reklambyrå i Spanien när han inte utvecklar GetBig eller hänger på hans favoritgym med utsikt över medelhavet. (Den jäveln!)

Förslag på ytterligare läsning