Genom att välja rätt proteinpulver kan du ta dig lite, lite längre.
Det finns många faktorer att väga in när du ska komma fram till vilken proteinprodukt som bäst passar dina behov och när man ser det stora utbudet som finns kan det lätt upplevas lite överväldigande. Kanske köper du bara samma pulver som dina polare eller det pulver som smakar godast - eller helt enkelt den burk som ser fränast ut. Men att göra ett välinformerat val kan löna sig i längden och ge dig mer muskelmassa. Vi ska gå igenom några riktlinjer och förhoppningsvis kommer du känna dig säkrare och mer förbered när du ska välja vilket proteinpulver som är bäst för dig. Eftersom det viktigaste och mest populära proteinpulvret består av vassle (whey), så kommer vi att fokusera på det här.
Vassle kommer som bekant från mjölk, men om du tror att kosttillskottsproducenterna sitter och mjölkar kossor hela dagarna, så är det ju inte riktigt korrekt. Samtliga företag köper istället sitt råprotein från mejeriföretag som sköter själva mjölkandet. Det finns bara ett handfull sådana företag i världen, varav två dominanter, ett i Kalifornien och ett på Irland. De flesta stora kosttillskottsproducenterna köper sitt protein från någon av dessa två. Så när någon hävdar att de har ett unikt protein som är sååå mycket bättre än någon av de andra kan man kosta på sig ett leende.
Det som egentligen skiljer produkterna åt är vilka utfyllnadsingredienser de blandar ner i burkarna, och det är först på det här stadiet du som konsument har nytta av att vara selektiv. Kvaliteten på det färdiga proteinpulvret avgörs även av en del övriga faktorer: koncentration, aminosyraprofil, framställningsprocess, utfyllnadsprodukter, smak, lösningsbarhet och matsmältning.
Först och främst ska en seriös produkt innehålla en detaljerad innehållsförteckning. Det är din viktigaste konsumentupplysning. Som du säkert redan upptäckt, så innehåller inget proteinpulver 100% protein. Då vore det helt enkelt odrickbart. Övriga ämnen, förutom protein, kan vara kolhydrater, fett, smaktillsatser (t.ex. kakao/vanilj), sötningsmedel, socker, matsmältningsenzymer och medel som ökar lösningsbarheten. Några av dessa ämnen är nödvändiga, men mindre nogräknande företag blandar i extra mycket utfyllnadsprodukter för att göra produktionen billigare.
Ett riktmärke för ett bra och prisvärt protein är att varje servering bör innehålla omkring 80-90% protein. Du räknar enkelt ut proteinhalten genom att dividera antal gram protein en servering innehåller med total andel gram pulver en servering innehåller. Så om innehållsförteckningen anger att en 30-gramsskopa innehåller 25 gram protein, så blir proteinhalten alltså 25/30= 0.83, d.v.s. 83% protein.
Är du utav den mer avancerade typen, håller du även koll på aminosyraprofilen på ditt proteinpulver. Du räknar ut koncentrationen genom att dividera mängden BCAA med mängden EAA (BCAA/EAA). Om koncentrationen av aminosyrorna BCAA i förhållande till EAA är över 50%, så kan du vara nöjd.
När du läser det finstilta på burken kommer du också upptäcka att den kan innehålla olika sorters whey-protein, t.ex. whey isolate, whey hydrolysate och whey concentrate. De olika sorterna står för hur noggrant de olika proteinerna har filtrerats. För att ett protein ska vara utav högsta kvalitet bör det innehålla isolate eller hydrolysate medan concentrate är ett enklare men samtidigt billigare protein att framställa. Om du väljer ett protein som innehåller endast concentrate, så bör den alltså vara billigare för dig att köpa för att kallas prisvärd. Om du aldrig skulle nöja dig med något mindre än absolut högsta kvalité, så håller du dig enbart till isolate eller hydrolysate, men får också vara beredd på att betala extra.
Det minsta du kan begära av ett protein är att det löser upp ordentligt i vätska, även om du bara rör om det med en sked. Du vill inte ha ett protein med klumpar som du måste tugga dig igenom medan du dricker ditt protein eller att hälften av proteinet måste skrapas loss med en kniv om du använder en shaker. Om detta är ett problem – byt proteinpulver!
När det gäller matsmältning, så har alla mer eller mindre känsliga magar. Där måste du själv testa dig fram. Proteinet ska landa bra i magen och ge en tillfredsställande känsla. Du vill förstås inte dricka ett proteinpulver som får din mage att känna sig uppsvälld och gasig. Somliga producenter blandar i matsmältningsenzymer för att skona magen. Har du orolig mage, så kan du leta efter ett sån’t pulver i första hand.
Smaken då? Den är ju helt subjektiv, så det finns inte så mycket att säga om. De klassiska smakerna vanilj och choklad brukar fungera rätt bra i proteinpulver men det finns även mer exotiska smaker för den som törs chansa. Däremot kan du ju fundera på om du tycker att det är hälsosamt att dricka sötningsmedel och andra syntetiska smaktillsatser flera gånger om dagen under ett helt liv…? Om du känner dig tveksam till det, så börjar tillgången på naturella protein bli allt bättre eftersom fler och fler kunder kräver det utav just hälsoskäl. Även pulver baserade på ekologisk mjölk är på frammarsch. Det viktigaste är ju i alla fall att du får tag på ett pulver som smakar gott nog för att bli uppdrucket. Ett pulver som blir kvar i skafferiet för att det smakar illa gör ju inte dina muskler någon tjänst.
Sådär, med den här guiden i bagaget är du förhoppningsvis redo att fylla upp dina proteinförråd.
Taggar
Om skribenten
PT som bor i Los Angeles och till vardags tränar på de bästa gymmen i världen. Hans egna träning är en mix av styrketräning och kroppsbyggning, en livsstil som ger energi att uppnå andra mål i livet. Fördjupar för tillfället kunskaperna i träningslära.
Förslag på ytterligare läsning
Vi hittade inga matchande artiklar