Så här undviker du att bli en gymzombie

Även den mest beslutsamma gymbesökaren kan förvandlas till en gymzombie

Vad gör du om du upptäcker att du har blivit en gym-zombie... !? Utan att ha ett tydligt mål eller ge dig själv en mental örfil som skickar dig ut ur komfortzonen, så kan även du som är den mest beslutsamma gymbesökaren upptäcka att du förvandlats till en gym-zombie.

Märker du att du går tanklöst igenom hela proceduren i gymmet och utför alla övningar på autopilot? Att du visserligen gör det du ska men egentligen har tankarna på något helt annat? Om du känner igen något av följande symtom så är chansen tyvärr stor att du har blivit förvandlad till en gym-zombie:

  • Du kan inte komma ihåg när du provade någon ny utrustning eller övning.
  • Ditt gympass har blivit simpelt och egentligen inte särskilt utmanande - ja rentav ganska bekvämt.
  • Du kan inte minnas hur många träningspass det var sen du senast gjorde en betydande programändring.
  • Istället för att lyfta med intensitet, kommer du på dig själv med att begrunda innehållet i ditt kylskåp och vad du ska äta till middag.
  • Mellan seten sitter du skönt uppkurad i någon träningsmaskin och surfar på din mobiltelefon.

Vi ligger nog alla i farozonen att förvandlas till en gym-zombie då och då. Men som tur är så finns det enkla motmedel man kan ta till för att bota en gym-zombie. Dessa kan sammanfattas i 5 punkter:

  1. Satsa på att ha maximal hjärna-muskelkontakt i varje set och var mentalt närvarande i träningen. Detta är och förblir det viktigaste rådet. Att sträva efter maximal muskelkontakt är ett av de mest effektiva sätten att undvika zombifiering i gymmet.

    Att ha hjärna/muskel-kontakt handlar om förmågan att verkligen kunna "känna" hur muskeln arbetar, att kunna prickskjuta just de muskelfibrer man vill åt och aktivera dem maximalt. Under själva övningsutförandet bör man hålla muskeln spänd under HELA övningen, alltså både på upp- och nedvägen av övningen. Man ska undvika att ”låsa fast” vikten i toppläget, man ska känna hur muskeln arbetar, och man ska sträva aktivt efter att ”koppla bort” de muskelgrupper som inte är tänkta att ingå i övningen. Det här sättet att vara totalt närvarande i sin träning kan nästan liknas vid en form av meditation, men den är väldigt effektiv om man vill ha bästa möjliga resultat i sin träning.

  2. Höj intensiteten i träningen. Vilan mellan seten bör inte vara längre än att man nätt och jämnt hämtar andan. Pumpen ska hålla i sig mellan seten. Det finns många sätt att höja sin träningsintensitet. Ett av de mest effektiva är att använda superset. Superset är när man tränar två eller flera olika övningar i rad utan mer vila emellan än den tid det tar att gå mellan övningarna. Det finns helt enkelt inte tid att tänka på något annat.

  3. Sätt nya (utmanande) mål och gör en strukturerad och tydlig plan för hur de ska nås. Planera varje träningspass i förväg och för gärna en träningsdagbok. Det hindrar att passen blir slentrianmässiga.

  4. Sträva efter att utvecklas varje pass. Försök att alltid göra någonting bättre än sist. Antingen höja vikten i någon övning, köra en extra repetition eller sänka vilotiden med några sekunder.

  5. Allt som distraherar dig i ditt träningspass bör plockas bort. En moblitelefon som pingar efter uppmärksamhet kan lätt bli din främsta träningsmotståndare. Låt därför träningen vara din mobilfria stund på dagen.

Att bygga en atletisk fysik kräver mycket tålamod och engagemang. För att lyckas, har man inte råd att förvandlas till en gym-zombie. Vi har presenterat några tips för att bekämpa den. Lycka till!


Taggar

Om skribenten

Christian Andersson
Christian Andersson

PT som bor i Los Angeles och till vardags tränar på de bästa gymmen i världen. Hans egna träning är en mix av styrketräning och kroppsbyggning, en livsstil som ger energi att uppnå andra mål i livet. Fördjupar för tillfället kunskaperna i träningslära.

Förslag på ytterligare läsning

Vi hittade inga matchande artiklar