Håll dig flytande

Så länge du kan simma finns det bara fördelar med att spendera lite tid i vattnet

Simning är en riktigt bra träningsform som rätt utförd är både skonsam och effektiv. Till skillnad från till exempel löpning och cykling använder du hela kroppen för att ta dig fram i vattnet. Du kämpar mot vattenmotståndet och även om du är stor och tung så spelar det mindre roll. Din kropp behöver inte ta upp några stötar, du trampar inte snett och du får inte skavsår i baken. Simning kan också vara ett bra sätt att hålla igång om du är skadad. Så länge du kan hålla dig flytande är simning hur bra som helst.

Fördelarna är många med simning. Det är som sagt skonsamt för kroppen och passar alla. Håller du ett bra tempo får du snabbt upp pulsen och hjärta och lungor får arbeta vilket förbättrar din kondition. Det kanske känns som att det inte händer så mycket när du simmar, men i och med att du är i vattnet så svettas du inte lika tydligt. Men du bränner gott om kalorier även om det kanske inte känns så. Simmar du i kallt vatten går det åt mer energi för att hålla uppe temperaturen i kroppen, vilket gör att du kan göra av med extra energi. Du kanske tycker simning är tråkigt, att simma fram och tillbaka i en bassäng? Men du har ett mer varierat rörelsemönster när du simmar och använder alla stora muskelgrupper. Du slipper också hålla utkik efter trafik (om vi inte räknar andra simmare som trafik), vilket du ofta behöver göra när du cyklar och springer. Det enda du behöver göra är att andas och röra på dig. Det är riktigt avslappnande. Dessutom är du aldrig länge än 20 m från mål, förutsatt att du simmar i en bassäng. Det är bara att kliva upp när du känner dig nöjd och sätta dig i bastun eller bubbelpoolen. Simning är dessutom en relativt billig sport, i alla fall utrustningsmässigt. Det enda du behöver är badbyxor eller baddräckt. Självklart är tillgång till simbassäng också bra. Priset för det varierar beroende på var du bor, men ganska ofta finns det klippkort eller andra former av värdekort som kan vara prisvärda. Vissa bad erbjuder billigare inträden vissa tider då det bara är öppet för motionssim. Ofta tidigt på morgonen.

Att tänka på

Det finns inte så många nackdelar med simning. Så länge du kan simma är det bara att sätta igång. Är du däremot inte så bra på att simma är det bra att ta kontakt med din lokala simklubb och se ifall de erbjuder simskola. Om du är känslig mot klor kan det vara besvärligt att bada i simbassänger. Det är normalt att bli lite irriterad i ögonen om du får vatten i dem. Undvik att titta under vattnet eller använd simglasögon. Får du kraftigare besvär bör du uppsöka hjälp. Det är obehagligt att få kramp när du simmar eftersom det kan vara svårt att ta sig upp ur vattnet. Därför är det viktigt att aldrig simma ensam eller utan uppsikt. På badhus är det sällan ett problem, men under sommaren kan det vara lockande att simma i sjöar eller i havet. Se då till att aldrig vara ensam. I öppet vatten är dessutom strömmar ett problem. Är du ovan och nybörjare är det bäst att du håller dig i bassängen. För att undvika kramp är det viktigt att dricka ordentligt innan, värma upp och se till att inte ta ut dig för mycket. Känner du att du börjar få kramp är det dags att ta det lugnt en stund.

Sätt igång

Då är det bara att ta tag i simningen. Hoppas att du känner dig sugen på att hoppa i vattnet och simma några längder. Vem vet? Innan du vet ordet av har du kanske anmält dig Vansbrosimningen! Håll utkik efter fler artiklar om simning.


Taggar

Om skribenten

Henrik Berg
Henrik Berg

Skåning som bor i Jämtland. Fostrad sedan barnsben att träna och tror på långsiktighet och helhetstänk. Är beroende av träningsplanering och försöker uppnå en bra balans mellan styrka och uthållighet. Cykelpendlar året runt till sitt arbete som teknikinformatör.

Förslag på ytterligare läsning

Vi hittade inga matchande artiklar