Kända kraftsportare i världens första Strongman. Vi visar hur du kommer igång.

Vem som var starkast hade diskuterats många gånger. Därför samlade man 1977 åtta kraftsportare i en tävling som var okänd för deltagarna och i en miljö ingen var bekant med sedan tidigare, nu skulle det avgöras vem som var starkast. Platsen var Hollywood och Strongman hade fötts.

De senaste tio åren har intresset för Strongmantävlingar ökat lavinartat. Idag börjar många tävla inom sporten utan att tidigare ägnat sig åt någon annan form av kraftsport. Det gör att syftet som tävlingen en gång hade, har suddats ut. Idag vet deltagarna oftast innan tävlingen vilka grenar och moment som kommer att ingå på tävlingsdagen.

Vad är en Strongmantävling?

I princip går det ut på att du ska lyfta tunga otympliga föremål och ofta förflytta dom en viss sträcka på tid. Normalt är det 5-6 olika styrkegrenar i en tävling. Det kan handla om att välta traktordäck, dra bilar och lastbilar, lyfta trästockar eller tunga metallföremål. I däckvält är det inte ovanligt med vikter upp mot 350 kg i herrklassen och i Farmers Walk där den tävlande bär ett föremål i vardera hand kan varje vikt väga mer än 100 kilo.

Strongman är tungt. Förutom råstyrka måste du ha en bra teknik. Ett teknikfel leder ofta till skador och långa träningsavbrott som följd. Att träna grundstyrka och grenspecifikt är avgörande för att du ska hålla i tävlingarna.

Nybörjare

Är du intresserad av av ställa upp i din första tävling kan du börja kolla runt lite lokalt på ditt gym och höra om dom känner till något ställe i närheten där du kan börja träna lite mer grenspecifikt och teknik, förutom att träna grundstyrka på gymmet.

När jag deltog i min första tävling var jag för svag och hade dålig teknik men upptäckte istället vilken sammanhållning det var bland de tävlande. Med uppmuntran slutförde jag tävlingen för att återkomma lite starkare nästa gång. Ett litet steg varje dag gör att du kommer längre och längre på varje tävling. Din första tävling är viktig för att du ska kunna utveckla både styrka och teknik, så tänk inte så mycket på din placering första gången, utan mer något som måste genomföras.

Gillar du hårda tag, inte är rädd för att få lite skit under naglarna och smutsa ner dina kläder, borde du prova. Nästa gång kommer jag gå igenom lite teknik, kost, träningsupplägg och ge dig tips på hur du kommer igång på riktigt med din Strongmanträning. Allt för att du ska kunna förbereda dig så mycket du kan inför din första tävling. Som med många andra sporter har denna tyvärr ett dåligt rykte gällande användande av otillåtna preparat, men låt inte det avskräcka dig. Gör det du tycker är kul och bidra istället till att göra sporten ren.

Vem vann då World’s Strongest Man 1977? 

Konkurrensen var stenhård och för den namnkunnige var deltagarna inga mindre än Lou Ferrigno, och Franco Columbo, kända bodybuildare. Jon Cole, styrkelyftare. Mike Dayton, kampsportare med en bakgrund inom bodybuilding. George Frenn, olympisk släggkastare som tävlat i styrkelyft. Ken Patera, styrkelyftare och wrestlare. Bob Young, ett känt namn inom amerikansk fotboll och slutligen Bruce Wilhelm känd tyngdlyftare som också vann och därmed också skrev in sig i böckerna som vinnare av det första World’s Strongest Man.

Eftersom vi gillar att dela med oss av våra och andras tips kan vi avslöja att Bruce Wilhelm tränade tre dagar i veckan och så här såg upplägget ut inför tävlingen han inte visste skulle handla om.

Tisdag

Styrkeryck – 1 set x 1 reps (160 kg)
Ryckdrag – 2 set x 3 reps (180 kg)
Marklyft – 1 set x 10 reps (210 kg)
Knäböj – 2 set x 3 reps (310 kg)

Torsdag

Stående ryggresning med stång – 1 set x 5 reps (180 kg)
Push Press Fram – 1 set x 3 reps (210 kg)

Lördag

Stöt – 1 set x 1 reps (205 kg)
Frivändning – 2 set x 3 reps (230 kg)
Knäböj – 5 set x 3 reps (220 kg)

Vikterna inom parentes är Bruce Wilhelms, strax innan Strongman i Hollywood 1977.


Taggar

Om skribenten

Erika Sellgren

Sjuksköterska och personlig tränare som brinner lite extra för Strongman. Hon vill dessutom motivera fler att börja träna för att må bra i kropp och själ. Erika är också en av våra ambassadörer.

Förslag på ytterligare läsning

Vi hittade inga matchande artiklar