Kul, socialt och jobbigt på 25 minuter, men räcker det?

När man tränar själv på gym kan det ibland vara lockande att skippa träningen dagar som känns extra tunga. Men när vi hörde talas om gruppträning på 25 minuter blev vi tvungna att undersöka frågan lite närmare – det innebär ju att alla kan träna.

Vi vet att träning måste vara kul, något att se fram emot och något vi verkligen vill om den ska bli av. Om drivkraften är att du ”måste” är det inte lika lätt. Om du sedan lägger till att du inte har tid, kan gruppträning vara något för dig. På fler och fler anläggningar dyker dom upp, passen på 25-30 minuter som sägs räcka. Vi har tittat närmare på ett koncept som finns på flertalet orter och kallas FortGjort.

FortGjort är effektiv gruppträning på kort tid där du får ut maximalt av tiden du lägger ner på träning. Om du tar du i ordentligt och gör övningarna fullt ut är du härligt trött efter passet och känner att din kropp har fått precis vad den behöver. När vi frågar några lunchtränande om vad dom tycker är bra med 25-minuterspassen svarar dom flesta att det är den sociala biten där du blir peppad och drivs till att göra det där lilla extra. Att det sedan går snabbt och man hinner göra det på lunchen innebär också att man kan få livspusslet att gå ihop. Tar du i ordentligt är det riktigt, riktigt jobbigt svarar man också på frågan.

Alternativet skulle för många vara att inte träna alls och ja, då räcker 25-minuter ett par dagar i veckan väldigt långt. Hos FortGjort tycker man att omväxling förnöjer därför använder man sig av många olika typer av pass. Det kan vara Dansa Zamba, Box Mix, Funktionell Träning, Bål och Balans och PulsTräning av olika slag, ibland en kombination av allt. Gruppträningen blir lite som en stor påse gott och blandat och passar alla oavsett nivå och en träning där alla får ”valuta” för den tid man lägger ner.

Fem skäl till att välja ett kortpass

  • Tid är den största anledningen till att människor inte tränar regelbundet. Intensiva gruppträning på 25-30 minuter kan klämmas in i den allra tajtaste planeringen.
  • Variation är viktigt för din motivation och för att du ska få effekt av din träning. Väljer man FortGjort-träning erbjuds du 19 olika gruppträningsaktiviteter.
  • Enkelhet är A och O för att du ska få valuta för din träning. All gruppträning är enkelt uppbyggda för att du ska få mycket träning på kort tid.
  • Glädje gör att du vill ha mer. Hos FortGjort säger man att träningen slutar du när det är som allra roligast, då vill du komma tillbaka.
  • Alla kan vara med! Övningarna och rörelserna är nivåanpassade vilket gör att varje deltagare kan prestera utefter sin individuella förmåga.

Fakta om fortgjort

FortGjort finns i skrivandets stund på 31 orter i Sverige och fem i norge. En träningsform som passar alla, och speciellt bra när tiden är knapp. Besök fortgjort för mer information.Fotograf: Peter Lundström


Läs mer här: www.fortgjorttraning.se

Taggar

Om skribenten

Ida Berggren
Ida Berggren

Uppvuxen i Stockholm bor nu i Västerås. Utbildad Weight Trainer PT och FortGjort inspiratör. Hon brinner för att coacha människor till ett bättre välmående. Ida startar gärna dagen tidigt och med ett par kilometer i löpspåret.

Förslag på ytterligare läsning