Träningens positiva effekter vid depression och vintertrötthet

Vi pratar mycket om träningsglädje och fokuserar ofta på drömkroppen, vikten, träningsupplägg, styrka och så vidare. Helt enkelt hur vi ska hitta formen. Men den kanske viktigaste anledningen till att finna sin form är att du mår mycket bättre och till och med kan leva längre, men framförallt kommer träning leda till att du mår bättre psykiskt.

Handen på hjärtat, nog har november och början av december varit lite väl mörka. Mörkt när du går upp, mörkt när du åker till jobbet, mörkt när du åker hem. Det sista jag hörde var att vi hade totalt två soltimmar i Västmanland, där jag bor, av totalt 720 timmar i November.

På anläggningen där jag jobbar minskar deltagarantalet på passen och i träningslokalen kraftigt under december. Det är den här tiden på året det borde vara fullt på anläggningarna, eftersom träning motverkar stress och får dig att må bättre. Det som händer i kroppen när vi tränar är att endorfiner frisätts, det sk. kroppsegna hormonet. När det frisätts blir vi lugnare och får ett ökat välbefinnande. Därför gör fysisk träning att vi blir mer motståndskraftiga mot stress. Något som går helt emot vad många gör just nu i december. Fysisk aktivitet ger ökad dig självkontroll, ökat självförtroende och avleder de negativa tankar och gör det lättare att se det positiva, inte det omvända i livet.

Men hur ska vi träna för att hålla den psykiska formen under årets mörka och lite tuffare tider? Egentligen fungerar all träning som kan engagera dig, det vill säga det du tycker är roligt och som gör att du fortsätter att vara aktiv. Eftersom det är lätt att isolera sig vid depression och när man mår dåligt kan det vara bra att delta i gruppträning. Dels för att du träffar andra människor men också för att bli peppad, vilket kommer göra det enklare för dig att komma iväg till träningen.

Mörkret kan vi inte göra så mycket åt än att bara härda ut. Ta till vara på dygnets ljusa timmar och ta dig iväg till träningen, det kommer göra dig piggare. Framförallt, hitta något du tycker är kul och längtar till, då blir det lättare och livet lite ljusare. Själv ser jag ser fram mot en lång julledighet med familjen, men jag tänker inte hålla mig borta från träningen helt och har redan nu bokat in lite cirkelträning och afropass på träningscentret, boka in dig på träningen du med, oavsett vad du brinner för.


Taggar

Om skribenten

Ida Berggren
Ida Berggren

Uppvuxen i Stockholm bor nu i Västerås. Utbildad Weight Trainer PT och FortGjort inspiratör. Hon brinner för att coacha människor till ett bättre välmående. Ida startar gärna dagen tidigt och med ett par kilometer i löpspåret.

Förslag på ytterligare läsning