Har du köpt ett träningskort eller har du börjat träna?

Förmodligen svarar du börjat träna, men har du det? Skillnaden mellan att köpa ett träningskort eller att ha bestämt sig för att förändra sin livsstil är stor. Oavsett hur ditt beslut gått till, har du ju ändå kommit till gymmet och då kan du ju lika gärna göra det bästa av tiden. Här kommer lite tips.

Ju snabbare du kommer igång, ju enklare kommer det vara att åstadkomma en varaktig förändring. Väljer du att sitta på en bänk kommer det snart vara över. Vi som går till gymmet hela året väntar på att du ska ge upp, så vi får tillbaka "vårt gym". Överraska oss!

Naturligtvis finns det också lite oskrivna regler som man bör ha koll på, men dom går vi igenom sist. För oss som tränar regelbundet är den här tiden på året väldigt jobbig. Maskiner, hantlar och bänkar är upptagna. Vissa försöker verkligen träna medan andra använder bänkarna som sittplatser och mer eller mindre tittar på klockan. Men det behöver det inte vara så här. För oavsett om du är nybörjare eller en hugad gymräv kan du ha stor nytta av den här tiden.

Om du är ny kan du passa på att fråga, men avbryt inte, oftast är många väldigt hjälpsamma på gymmet. Och även om man inte vill avbryta i sitt träningsprogram, kan man ofta få till ett litet snack efter passet om det inte funkar på en gång.

För dig som är varm i kläderna och ändå väntar, kanske du kan passa på att hjälpa någon som ser lite osäker ut eller har svårt att komma igång. Inget är så tillfredställande som att hjälpa en annan människa. Men gå försiktigt fram, ingen vill göra fel och bort sig. Ibland kan det räcka med ett hej eller ett uppmuntrande ord för att man skall våga sig ner nästa dag och dagen därpå för att komma in i träningen på riktigt.

Och för dig som är van, men inte söker nya vänner kan du ju alltid hänvisa till oss, för även om man är stor, kan man vara snäll.

10 grundläggande regler som gäller i gymmet:

  • Lämna ditt ego när du går in genom dörren till gymmet och använd inomhusskor.
  • Träningskläder skall vara rena och använder du deo blir det trevligare för alla.
  • Ordning och reda. Häng tillbaka vikterna när du är klar med din övning. Har någon annan missat att hänga tillbaka vikterna? Häng tillbaka dem ändå!
  • Använd inte bänkarna som sittplatser, även om maskinen för närvarande inte används kommer den se upptagen ut när du sitter där. Själv får du en försämrad syreupptagningsförmåga och du är i gymmet för att träna, inte sitta och hänga, så stå upp.
  • Avbryt inte någon med en fråga eller gå i vägen mitt i en övning. Frågor ställer man mellan övningar men allra helst efter avslutat pass.
  • Om det är mycket folk – kör på en maskin åt gången.
  • Torka bort svett, blod och andra kroppsvätskor från maskinen när du är klar och drick vatten ur en flaska, inte direkt från kranen.
  • Hjälp andra bli bättre än du själv.
  • Lämna gymmet i bättre skick än du kom. Om du ser skräp på golvet, ta upp det och kasta det. Släpp inte in obehöriga om du tränar på ett obemannat gym.
  • Kom inte in med ursäkter. Vill du inte och tycker du inte att det är kul kommer det inte funka oavsett hur dyrt träningskortet var. Träna eller gå hem.

För dig som vill ha tipsen för hur du skall komma igång med själva träningen, läs artiklarna om hur du kommer igång med gymträningen och finner motivationen.


Taggar

Om skribenten

Stefan Lindberg
Stefan Lindberg

Lyfter skrot, löptränar och cyklar regelbundet. En envis rackare som till vardags arbetar på en reklambyrå i Spanien när han inte utvecklar GetBig eller hänger på hans favoritgym med utsikt över medelhavet. (Den jäveln!)

Förslag på ytterligare läsning