Simning är enkelt att komma igång med, kräver minimalt med utrustning och bassängen finns ofta på bekvämt avstånd.
Simning är en träningsform som kräver minimalt med utrustning. På så sätt är simning en ganska billig träningsform. Därmed inte sagt att du inte kan lägga en massa pengar på utrustning om du verkligen vill. Däremot så har du kanske inte så värst mycket att vinna på det. Det som verkligen spelar roll inom simning är teknik och det kan du inte köpa.
När du simmar är det lämpligt att använda badkläder avsedda för simning. För tjejer är det oftast inget problem efter som både baddräkter och bikinis passar bra att simma i. Däremot så är det att föredra att använda baddräkter som är anpassade för simning och som har bättre passform. Du undviker t ex skav eller att de inte sitter ordentligt på plats. För killar är det faktiskt så att ett par tighta badbyxor är det som gäller. Att simma i ett par gigantiska, löst sittande och pösiga badshorts är inte optimalt. Vattenmotståndet blir mycket större jämfört med utan och det är svårt att simma med bra teknik och rätt läge i vattnet. Lämna egot i omklädningsrummet tillsammans med badshortsen så kommer träningen gå bättre. Tycker du att simkläderna inte är så bekväma att bada i efter träningen går det alltid att byta om efteråt.
Simglasögon är inte nödvändigt men kan göra simningen behagligare. Simglasögonen gör det lättare att se under vattnet så att du slipper simma in i de andra simmarna eller in i kaklet med huvudet först. Dessutom slipper du besvär med ögonen ifall du är känslig för klor. Det finns otaliga modeller och varianter på simglasögon. Allt från minimala utan några mjuka delar, som för vissa kan vara obekväma, till stora och bekväma som sitter skönt och ger stort synfält. Vilka som passar dig får du testa dig fram till. Ska du till exempel simma i öppet vatten är simglasögon med stort synfält att föredra för att du lättare ska se var du är på väg. Då passar även tonade glas bra så att du slipper få solen i ögonen. Ska du simma i bassäng går det bra med vilka som helst. Testa gärna simglasögonen i en butik så att du vet att de passar och känns bra. Sitter de inte bra kan de ta in vatten.
Behovet av badmössa är högst individuellt. Har du långt hår kan det underlätta att ha en badmössa. Den håller ordning på håret och minskar motståndet i vattnet. Har du däremot inte så mycket hår så är det inte direkt nödvändigt om du inte tänker tävlingssimma. Det är lite utav en smaksak.
Även om det inte är helt nödvändigt så finns det några småprylar som kan vara bra att ha för att göra simningen ännu lite mer behaglig. Om du besväras av vatten i näsa och öron när du simmar är öronproppar och näsklämma en enkel lösning. Propparna och klämman ser till så att du inte får in en massa vatten i skallen. Att tänka på är dock att du endast kan andas genom munnen. Det behöver inte innebära några problem, men det kan vara bra att tänka på. Vill du slippa använda näsklämma kan du försöka tänka på att andras ut med näsan när du har huvudet under vattnet. Då kommer det inte in lika mycket vatten.
För att göra din, och andra simmares, upplevelse så trevlig som möjligt kan det vara bra att tänka på några saker.
Nu när du har koll på utrustningen och hur du ska bete dig i bassängen är det bara en detalj kvar. Själva simningen. Som nybörjare är det bra att börja lugnt och öka succesivt. På så sätt vänjer du dig vid simningen och sannolikheten att du fortsätter är större. Även om simning är en väldigt skonsam träningsform så är det möjligt att skada sig. Vilken simstil ska du använda? För de allra flesta är det bröstsim som gäller. De flesta klarar inte av att simma crawl någon längre sträcka. Det krävs en hel del träning för att bli bra på crawl och det är inget vi ska gå in på här. Men det går bra att använda den simstil som du är mest bekväm med, bröstsim, ryggsim, crawl eller vilken det nu kan vara spelar inte så stor roll när det gäller motionssim. Till att börja med kan det vara lämpligt att simma två gånger i veckan. I början handlar det mest om att du ska orka simma längre och längre. Börja med att försöka simma ca 20 min oavbrutet. Orkar du inte det så vila när du behöver och simma tills du har simmat ca 20 min. När du klarar av att simma 20 min oavbrutet kan du börja öka tiden du simmar varje pass med 5 min per vecka. När du kan simma oavbrutet i ca 45 min har du kommit långt. Då har du byggt upp bra uthållighet i vattnet och byggt en bra grund. Kom ihåg! När du är redo för nästa steg finns GetBig här för dig!
Taggar
Om skribenten
Skåning som bor i Jämtland. Fostrad sedan barnsben att träna och tror på långsiktighet och helhetstänk. Är beroende av träningsplanering och försöker uppnå en bra balans mellan styrka och uthållighet. Cykelpendlar året runt till sitt arbete som teknikinformatör.
Förslag på ytterligare läsning