Genom ökad kunskap kan du maximera dina resultat

Det sägs att vi lär så länge vi lever. För att fortsätta utvecklas och bli bättre på det du gör så gäller det att du fortsätter lära dig. Så fort du känner dig nöjd kommer, i bästa fall, utvecklingen avstanna. I värsta fall tappar du det du byggt upp. Genom att öka din kunskap kommer du fortsätta att utvecklas. Vi visar hur det går till.

Hitta hjälp

Ett av de enklaste sätten att lära dig mer om det du vill bli bättre på är att fråga någon som har erfarenhet av det du vill bli bättre på. Det kan vara en kompis som har tränat länge, en personlig tränare eller varför inte GetBig! De som har tränat länge eller har erfarenhet av att träna andra vet ofta hur du ska träna för att bli bättre. De vet var fallgroparna finns och kan hjälpa dig att undvika dem.

Utvärdera

Vi utsätts dagligen för nya intryck och upplevelser och våra erfarenheter blir fler. Vi provar på, testar nya saker och drar slutsatser. Så är det även inom träning. Du provar ett visst träningsupplägg och får ett visst resultat. Du provar att bara äta bananer i en månad och får ett visst resultat. Utifrån resultaten kan du sedan utvärdera och dra slutsatser för att komma fram till om det var något som fungerade för dig eller inte. Den här typen av inlärning kallas ibland Trial and error (försök och misstag). Problemet med Trial and error, speciellt när det gäller träning, är att det kan ta lång tid att utvärdera om ett visst upplägg eller en viss diet fungerar för dig. Att bygga muskler, bli starkare eller förbättra konditionen är något som tar tid. Eftersom vi är olika så är det inte säkert att något som fungerar för din kompis fungerar för dig. Det är därför viktigt att skriva dagbok, bokföra det du gör och vilka resultat du får, så att du kan utvärdera och komma fram till vad som fungerar för dig. Om du bokför och utvärderar ordentligt kan du bygga upp en erfarenhetsbank som hjälper dig att välja det som ger rätt effekt. På så sätt kan du lättare undvika att lägga en massa tid på ett upplägg som inte fungerar.

Läs på

De flesta är generellt bra på att avsätta tid för att träna. Vi planerar vad vi ska träna, när vi ska träna och hur lång tid det ska ta. En del lägger ner tid på att planera sina måltider för att få ut maximalt av träningen. Något som också är bra är att planera in tid att läsa på om det du vill bli bättre på. Avsätt en viss tid då du läser på. Det kan vara en bok om styrketräning, en tidning om löpning eller en artikel om näringslära. Även inspirerande biografier kan ge dig nya intryck och hjälpa dig framåt. Se det som en investering som leder till ökad kunskap.

Var kritisk

Oavsett var du söker nya kunskaper så gäller det att vara kritisk. Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Det är inte ovanligt att folk skriver att de vet något när de i själva verket egentligen tror. Skillnaden mellan att veta och tro är ganska stor och för dig som läsare så är det lätt att lita på någon som säger sig veta säkert. Men kollar du runt lite så upptäcker du ganska snabbt att det finns många som är helt säkra på hur du ska göra för att bygga muskler snabbt, men de är sällan överens. Alla är olika och svarar olika på träning. Det finns sällan bara en sanning. Har du bara tillräckligt med kunskap om hur just du fungerar och hur vetenskapen säger att kroppen fungerar kan du kritiskt granska det du läser och komma fram till om det är något för dig. Försök tänka på vad den som skrivit en viss text har att vinna på att du läser den. Är det ett uppriktigt försök att sprida kunskap eller handlar det om att sälja en produkt? Är hemsidan eller tidningen opartisk?

Slutligen

Vi som driver GetBig gör det för att vi vill hjälpa dig och för att vi brinner för träning. Vi vill helt enkelt ge dig så många tips som möjligt så att du kan lära dig mer och välja de alternativ som passar dig bäst. Vi sitter inte i knäet på någon vilket innebär att vi kan säga vad vi vill och vara objektiva. När vi tipsar om gadgets och andra prylar så är det för att vi tror att de kan vara till hjälp. Vi hoppas därför att du vänder dig till oss när du vill lära dig mer.


Taggar

Om skribenten

Henrik Berg
Henrik Berg

Skåning som bor i Jämtland. Fostrad sedan barnsben att träna och tror på långsiktighet och helhetstänk. Är beroende av träningsplanering och försöker uppnå en bra balans mellan styrka och uthållighet. Cykelpendlar året runt till sitt arbete som teknikinformatör.

Förslag på ytterligare läsning