Barnidrott – ingen lek. Tagga ner för barnens skull

Foto: Stefan Holm

Nästan alla som får barn blir idrottsföräldrar. För en del blir det ett kort inhopp, för andra det nav familjelivet snurrar kring. Författarna till den nyutgivna boken Barnidrott – ingen lek tycker delar av dagens barnidrott är på tok för prestationsinriktad. Här är deras tips till föräldrar på väg in i barnidrottsvärlden.

Idag börjar barn mycket tidigare med idrott än tidigare. Det är inget fel med det, men det är ingen panik för att din sjuåring inte börjat med någon sport. Börjar man innan barnen själv har något intresse är det lätt att de tröttnar och så har man en sexåring som redan är en före detta fotbollsspelare. I boken skriver vi om hur vi ser en utveckling där barn satsar allt mer allt tidigare samtidigt som världseliten blir allt äldre. Idag kan man spela i landslaget, vinna Vasaloppet, OS-guld och tillhöra världseliten efter att man fyllt 35. För de flesta är målet dessutom inte att bli bäst utan att idrotta hela livet för hälsan. Då är det trist om man är en före detta elitidrottare vid 10 års ålder.

Närproducerat

Vi har aldrig haft så engagerade föräldrar som idag och det är toppen, men det betyder inte att du är en bättre förälder för att du låter din sexåring välja den sport eller klubb han eller hon helst vill vara med i hela världen. Risken är annars att du förvandlas från förälder till chaufför. Utgå från de klubbar och sporter som finns nära där ni bor. Finns det inga klubbar, starta en egen. Men gör det enkelt. Eller så kollar ni om det finns fler barn som till exempel vill hålla på med karate. Se sedan om ni kan hitta någon tränare som kan komma till en lokal nära er.

Tid för att lattja

I vår bok frågar sig Carolina Klüft hur många föräldrar idag som klättrar i träd med sina barn. För henne var leken viktig när hon växte upp. För att det var kul, men också för att det gav henne både styrka och kroppskontroll som hon hade med sig när hon senare började satsa på friidrott. Peter Forsberg har också berättat om hur han kunde tillbringa 15 timmar i veckan på en spolad isplätt i veckan. Och att han tror att det är bra att barn får chansen att skapa egna regler och hålla på utan föräldrar som tittar på. Det kan låta enkelt, men kräver att vi vuxna prioriterar leken. Bokar vi upp våra barns tid med aktiviteter hinner de inte leka. Vi kan också behöva hjälpa dem på traven. Ofta räcker det med att gå ut i naturen så börjar barnen hitta på grejer.

Läs på

Vi är emot elitsatsningar på barn av flera anledningar. Främst för att vi tror att det slår ut barn från idrotten långt före de behöver den som bäst och för att de skrämmer bort många från idrotten. Hamnar du i en klubb med elitambitioner på barnsidan kommer ditt barn också ganska snabbt få välja idrott. Det kan handla om att träningen blir så omfattande att ditt barn inte hinner med något annat eller att klubben helt enkelt kräver att man prioriterar just deras sport. Det är både tråkigt och olyckligt. Tråkigt för att ditt barn inte får hitta glädjen i olika sporter och olyckligt för att tidig specialisering och ensidig träning ökar risken för skador. Börja därför med att kolla upp vad det är för klubb ni går med i. Delar du deras syn på barnidrott? Toppar de lagen? Välj en annan eller starta en egen.

Säsongare

I USA ser man hur skadorna inom barnidrotten ökar och en förklaring till det är tidig specialisering och att man nu håller på med samma sport året runt. En sjuåring slalomåkare behöver knappast ligga på glaciärläger och en jämnårig friidrottare inte heller ligga på vinterläger på Mallorca. Vi tror det vore mycket bättre om mer av barnidrotten blev årstidsbunden. Då får barnen chansen att testa olika idrotter samtidigt som de också hinner börja längta efter idrotten som inte är i säsong.

En stillastående folkrörelse

Föräldrarna är motorn i barnidrotten. Det är dem som får allt att rulla, men själva blir de lätt stillastående när de väntar på att barnens träning ska ta slut. Ur ett folkhälsoperspektiv vore det antagligen bättre om det var barnen som tittade på när föräldrarna tränade. Barnen rör sig betydligt mer i sin vardag. Men det bästa är när barn och föräldrar tränar ihop. Det här är ganska vanligt inom kampsport och något som fler sporter borde testa. På så vis kan föräldrar träna samtidigt som barnen och det gör också att det blir mindre fokus på barnens idrott. 

Barnidrott – ingen lek

I boken berättar Carolina Klüft, Lisa Nordén, Börje Salming, Kajsa Bergqvist, Sergej Bubka, Henok Goitom och Therese Alshammar m.fl. – idrottsstjärnor som gått hela vägen – om hur de ser på barnidrott och hur de själva tränade som barn. Boken är skriven av Tobias Östberg och Klas Östberg. Köp den! Boken ges ut av Idrottsförlaget. Beställ den på Idrottsförlaget.


Läs mer här: www.idrottsforlaget.se

Taggar

Om skribenten

Stefan Lindberg
Stefan Lindberg

Lyfter skrot, löptränar och cyklar regelbundet. En envis rackare som till vardags arbetar på en reklambyrå i Spanien när han inte utvecklar GetBig eller hänger på hans favoritgym med utsikt över medelhavet. (Den jäveln!)

Förslag på ytterligare läsning