Upptäck, förebygg och bli av med löparskador

Följ våra tips för att undvika onödiga skador. Det bästa tipset är naturligtvis alltid att undvika skadan från början.

Att drabbas av en skada är något som alla löpare är rädda för. En skada leder ofta till oönskade träningsuppehåll. Ibland går de över fort men om de inte behandlas i tid eller på rätt sätt kan problemen bli långvariga. I den här artikeln får du veta lite om de vanligaste löparskadorna som drabbar löpare och hur du förebygger, upptäcker och blir av med skadorna.

Idrottsskador

Idrottskador delas in i akuta skador och överbelastningsskador. En akut skada är en skada som uppkommer plötsligt. Till exempel en muskelbristning. En överbelastningsskada kommer krypande. Den byggs upp under en lång tid utan någon särskild utlösande faktor. Överbelastningsskador orsakas av för hög belastning under lång tid utan tillräckligt med återhämtning och möjlighet till uppbyggnad. Skadan kan också orsakas av för snabb ökning av träningsmängd, ny utrustning, ändrat underlag, obalans i musklerna, att benen är olika långa eller andra felställningar. Några vanliga löparskador är löparknä och överansträngd hälsena (hälseneinflamation).

Löparknä

Symptom

Det gör ont på utsidan av knäet. Ibland kan smärtan känna som en kniv rakt in i knäet. Smärtan ökar när du springer, framförallt uppför och nedför. Orsaken till smärtan är att en sena från låret glider fram och tillbaka över knäets utsida. Om senan är alldeles för stel blir senans slemsäck inflammerad.

Orsak

Löparknä kan orsakas av stela muskler, senor och leder. Det kan bero på felaktig löpteknik, skillnader i benlängd, dåliga skor, felaktig fotisättning, för snabb ökning av träningsmängd eller att du sprungit på lutande underlag, till exempel i en vägren.

Bli av med

Vila från löpning. Stretcha sätesmuskeln och utsida lår. Använd en foam roller för att massera utsida lår. Hittar du en punkt som smärtar extra mycket ge den lite extra omtanke. Kvarstår problemet kontakta läkare, sjukgymnast eller naprapat.

Överansträngd hälsena (hälseneinflamation)

Symptom

Första tecknet är att hälsenan känns stel, särskilt på morgonen. Det kan försvinna under dagen. Efter ett tag blir den öm och det börjar värka i den. Ibland försvinner värken när du har sprungit en bit men fortsätter du att träna kommer det bli värre. Till slut gör det ont även när du inte springer.

Orsak

Du har troligtvis tränat för hårt utan att vila ordentligt. Hälsenan behöver tid att återhämta sig efter hård träning. Får den inte det kommer den att bli överansträngd Det kan också bero på att du har tränat på ett annat underlag som du inte är van vid. Det kan också bero på överpronation och att du inte har skor som passar dig.

Bli av med

Vila från löpningen. Kontakta sjukgymnast, läkare eller naprapat för att få behandling. Använd hälinlägg till dina skor för att avlasta hälsenan. Träna vadmuskeln genom att göra excentriska tåhävningar.

Undvik att bli skadad

Det bästa du kan göra är att försöka förebygga skador.

  • Vila lika hårt som du tränar. Det är bättre att träna hårt när du tränar och vila ordentligt. Att träna lite halvdant varje dag gör att kroppen inte återhämtar sig.
  • Bygg en bra grund genom att börja lugnt och öka försiktigt efterhand. Kör inte på för fullt. Detsamma gäller när du byter skor eller underlag. Ta det lugnt så att du vänjer dig.
  • Variera din träning. Spring inte bara mil efter mil utan kör även teknikpass och styrkepass. Kör lite alternativ träning för att avlasta.
  • Gå till en naprapat eller sjukgymnast innan du får problem. De kan hitta problem och åtgärda dem innan det leder till skador.
  • Känner du av några symptom på skador ska du trappa ner och undvika aktiviteter som leder till symptomen.
  • Träna styrka även om du är en löpare. Tung styrketräning stärker musklerna och gör att de tål mer. Genom att köra övningar på ett ben i taget kan jämna ut obalanser mellan benen och tränar dessutom bålstabilitet och balans.

Hoppas att de här tipsen kan hjälpa dig att slippa skador under din träning. Skulle en skada dock dyka upp så kom ihåg att ta den på allvar och behandla den så slipper du långvariga problem.


Taggar

Om skribenten

Henrik Berg
Henrik Berg

Skåning som bor i Jämtland. Fostrad sedan barnsben att träna och tror på långsiktighet och helhetstänk. Är beroende av träningsplanering och försöker uppnå en bra balans mellan styrka och uthållighet. Cykelpendlar året runt till sitt arbete som teknikinformatör.

Förslag på ytterligare läsning