Följ våra tips för att undvika onödiga skador. Det bästa tipset är naturligtvis alltid att undvika skadan från början.
Idrottskador delas in i akuta skador och överbelastningsskador. En akut skada är en skada som uppkommer plötsligt. Till exempel en muskelbristning. En överbelastningsskada kommer krypande. Den byggs upp under en lång tid utan någon särskild utlösande faktor. Överbelastningsskador orsakas av för hög belastning under lång tid utan tillräckligt med återhämtning och möjlighet till uppbyggnad. Skadan kan också orsakas av för snabb ökning av träningsmängd, ny utrustning, ändrat underlag, obalans i musklerna, att benen är olika långa eller andra felställningar. Några vanliga löparskador är löparknä och överansträngd hälsena (hälseneinflamation).
Det gör ont på utsidan av knäet. Ibland kan smärtan känna som en kniv rakt in i knäet. Smärtan ökar när du springer, framförallt uppför och nedför. Orsaken till smärtan är att en sena från låret glider fram och tillbaka över knäets utsida. Om senan är alldeles för stel blir senans slemsäck inflammerad.
Löparknä kan orsakas av stela muskler, senor och leder. Det kan bero på felaktig löpteknik, skillnader i benlängd, dåliga skor, felaktig fotisättning, för snabb ökning av träningsmängd eller att du sprungit på lutande underlag, till exempel i en vägren.
Vila från löpning. Stretcha sätesmuskeln och utsida lår. Använd en foam roller för att massera utsida lår. Hittar du en punkt som smärtar extra mycket ge den lite extra omtanke. Kvarstår problemet kontakta läkare, sjukgymnast eller naprapat.
Första tecknet är att hälsenan känns stel, särskilt på morgonen. Det kan försvinna under dagen. Efter ett tag blir den öm och det börjar värka i den. Ibland försvinner värken när du har sprungit en bit men fortsätter du att träna kommer det bli värre. Till slut gör det ont även när du inte springer.
Du har troligtvis tränat för hårt utan att vila ordentligt. Hälsenan behöver tid att återhämta sig efter hård träning. Får den inte det kommer den att bli överansträngd Det kan också bero på att du har tränat på ett annat underlag som du inte är van vid. Det kan också bero på överpronation och att du inte har skor som passar dig.
Vila från löpningen. Kontakta sjukgymnast, läkare eller naprapat för att få behandling. Använd hälinlägg till dina skor för att avlasta hälsenan. Träna vadmuskeln genom att göra excentriska tåhävningar.
Det bästa du kan göra är att försöka förebygga skador.
Hoppas att de här tipsen kan hjälpa dig att slippa skador under din träning. Skulle en skada dock dyka upp så kom ihåg att ta den på allvar och behandla den så slipper du långvariga problem.
Taggar
Om skribenten
Skåning som bor i Jämtland. Fostrad sedan barnsben att träna och tror på långsiktighet och helhetstänk. Är beroende av träningsplanering och försöker uppnå en bra balans mellan styrka och uthållighet. Cykelpendlar året runt till sitt arbete som teknikinformatör.
Förslag på ytterligare läsning