Hitta tillbaka till rutinerna och din löpning

Hur ska du komma igång igen efter semester, ledighet eller det senaste avbrottet från din träning? Svaret är att inte ändra beteendet du hade innan, utan ta med de goda vanorna under semester och andra avbrott i vardagen, men givetvis anpassad till tid och plats.

Många har svårt att komma igång efter ledighet och upplever en riktig uppförsbacke i träningen vid avbrott i den vilket märks på kroppens prestanda. Det kan tyckas enkelt att säga att inte sluta med sin träning bara för att man har en längre ledighet. Men vi slutar inte äta, sova och borsta tänderna bara för att vi flyttar ut några veckor till sommarstugan eller spenderar två veckor på Mallorca? Så borde vi även tänka om vår träning – oavsett vad det är vi tränar. Gör alltså träningen till en naturlig och självklar del av tillvaron, så slipper du starta om. Nåja, om du känner att träningen legat på sparlåga och det är lite sent av oss att komma med facit nu, när semestern och ledigheterna är över, kom ihåg detta:

  • Ha inte för bråttom med uppstarten, starta lugnt och öka stegvis. Låt det gärna gå mellan 4-6 veckor innan du når önskad nivå igen.
  • Vad du än tränar, men kanske speciellt om det är löpning som är ditt fokus, börja med några extra och lätta styrkepass då du ganska snabbt tappar i styrka vid ett uppehåll. Reflektera gärna redan nu över hur du ska göra nästa gång du har ett längre break från vardagens lunk. Låt din träning bli ett naturligt inslag i din vardag, helg och semester.

Taggar

Om skribenten

Lars Berzell

Är född samma dag som Gunde Svan och äter följaktligen gröt varje morgon. Lång erfarenhet av konditionssporter. Ledare, tränare och aktiv inom orientering, löpning, skidor och cykel. Knappast förvånad över det ökande intresset för (utomhus-)träning, det är ju så kul!

Förslag på ytterligare läsning