Men att springa utomhus mitt i smällkalla vintern eller för den delen i ett nollgradigt hällregn är inga problem. Att vara ute och köra ett träningspass när det är lite kärvare väder gör susen för självförtroendet. Med lite kunskap och rätt utrustning kan du strunta i löpbandet och komma ut i naturen. Hämta valfritt mellanmål så kör vi igång.
Att träna utomhus bär med sig en hel del positiva effekter jämfört med att träna inomhus. Det gäller oavsett träningsform. Undersökningar har visat att träning utomhus i naturen (jämfört med träning inomhus) gör att du blir friskare, gladare och mindre stressad. Spänningar i kroppen släpper och du blir lugnare och mindre arg. Detta är troligtvis ett resultat av frisk luft, mer solljus och närheten till naturen. Något som borde vara självklart, men som lätt glöms bort. De som deltog i undersökningen kände mer njutning och tillfredsställelse vid träning utomhus, vilket leder till en starkare vilja fortsätta träna. Dessutom så slipper du den tröga uppstartsperioden när du efter ett uppehåll ska sätta igång igen.
Innan du ger dig ut i kylan för att träna så är det några saker som kan vara bra att veta om kyla. Våra kroppar strävar efter att hålla en inre temperatur på ca 37 °C för att vi ska fungera bäst. Är det kallt måste du klä på dig eller hålla dig i rörelse för att inte bli nedkyld. Du måste även äta och dricka för att tillföra energi. Det är med andra ord viktigt att du klär dig rätt och tillför energi och vätska. Kroppen reglerar kroppstemperaturen genom blodcirkulation, svettning och huttring. Är kroppens kärna för varm skickar den ut blodet till huden, du blir röd. Är du för kall behåller kroppen mer blod i kärnan, du blir blek. Armar och ben får mindre blod och de blir kallare och får sämre funktion. En stor del av värmen i kroppen försvinner via huvudet. Eftersom hjärnan alltid behöver syre så kan kroppen inte direkt stänga av blodtillförseln till huvudet för att spara värme. Vid -10 °C försvinner hälften av värmen via huvudet. Mamma hade alltså rätt när hon sa att du skulle ta på dig en mössa! Om kroppstemperaturen ökar på grund av hård träning eller för mycket kläder börjar du svettas eftersom du inte kyls tillräckligt snabbt. Vid hårt arbete kan du förlora så mycket som 4 liter vätska per timme. Det gäller alltså att ha precis rätt mängd klädsel och anpassa den efterhand. Sista utvägen för kroppen är huttring. Det är ofrivilliga sammandragningar i musklerna för att öka kroppsvärmen. Har det gått så långt så att du börjar huttra så är det dags att söka upp värme. Undvik att springa och gå om vartannat eftersom det kan leda till att du blir svettig och sen kyls ner när du stannar. Vi påverkas också av vinden när vi är ute i kyla. Om det är vindstilla och du inte rör dig kommer luften som kroppen värmer upp stanna kvar runt kroppen. Om det blåser kommer luften ersättas med kall luft hela tiden. Vind och fartvind ökar alltså kroppens värmeförlust. Tabellen nedan visar vindens kyleffekt.Det är med andra ord en bra idé att tänka på vinden innan du ger dig ut och tränar. Även då det inte är minusgrader kan det bli riktigt kall om det blåser mycket, speciellt om du är blöt.
Utrustningen ska skydda dig mot det kalla vädret och göra träningen utomhus behaglig och säker. Det gäller att hålla kylan ute, undvika att halka eller trampa snett samt synas i trafiken. Nu kanske du tänker att det verkar vara fullständigt livsfarligt att vara ute och träna när det är kallt, men med rätt förberedelser och utrustning kommer det gå hur bra som helst.
För att klara av kylan ska du klä dig enligt flerskiktsprincipen. Det innebär att du klär på dig kläder i flera lager. De olika skikten är ett innerskikt som transporterar bort fukt från huden, ett mellanskikt som isolerar och leder vidare den fukt som kommer inifrån kroppen, samt ett ytterskikt som främst skyddar mot vind och väta. Innerskiktet ska sitta nära kroppen och vara tillverkat av syntet eller ull, bomull bör undvikas. Ett underställ av ull är ett bra innerskikt. Detta gäller även underkläder! Mellanskiktet ska vara lite luftigare och tjockare beroende på hur kallt det är. Det kan vara tillverkat av fleece eller ull och bör ha blixtlås så att du kan öppna upp och släppa ut överskottsvärme. Ytterskiktet är det du är aktiv i och ska skydda känsliga delar som huvud, hals, handleder, midja och fotleder. Det ska hålla inne värmen men samtidigt släppa ut fukten. Det är bra om det går att öppna i hals och ärmslut. Det bör även ha ventilationsöppningar. Slutligen så gäller det att inte glömma bort mössa, handskar och strumpor. En mössa hindrar som sagt mycket av värmen att försvinna från kroppen och se till att dina öron inte fryser till is. Ett par lagom varma handskar gör att du fortfarande har motorik kvar i fingrarna och kan låsa upp dörren eller stoppa träningsappen på telefonen när du är färdig. När det gäller strumpor så är ett par ullstrumpor bra att ha. Varma och sköna och även om de skulle råka bli blöta så värmer de fortfarande.
Det självklara sättet att undvika att halka vid vinterlöpning är att springa i dubbade skor. Det finns en hel del märken och modeller att välja mellan och det är lite upp till var och en att hitta några som fungerar. Några saker kan dock vara bra att tänka på.Det finns dubbade skor som inte är direkt avsedda för vinterlöpning utan löpning i terräng. Förutom dubbarna så är även gummit i sulan viktigt för fästet. Välj ett par skor som är framtagna för löpning i kallt väder. När det gäller dubbarna så kolla upp vad de är tillverkade av. Vissa skor har dubbar med spetsar av karbidstål. Dessa slits inte ut ens vid löpning på asfalt. Dubbar av hårdmetall slits desto lättare ner och då blir skorna värdelösa som vintersko. Det kan även vara bra att tänka på hur pass vattentät skon är. Det blir ganska blött när det börjar smälta och blöta fötter är ingen höjdare.
För att den vintriga kvällsrundan ska bli så säker som möjligt så är det viktigt att se och synas. För att undvika att trampa snett så är det bra att se var du springer. Springer du mestadels på upplysta cykel- och gångbanor så är det kanske inget problem. Vill du däremot ut och springa där det inte är upplyst så är en pannlampa bra att ha. För att synas är det reflexer och färgglada kläder som gäller. Många träningsplagg har inbyggda reflexer men en bra reflexväst är bra att ha. Då syns du på långt håll och bilar och cyklister hinner väja i god tid. Pannlampan gör också att du syns bättre.
Du presterar generellt sämre när det är kallt. Det har du kanske själv upplevt? Det gäller både intensiv träning och mer uthållighetsinriktad träning. Om du är nedkyld går det åt mer ansträngning för att röra på musklerna. Du kommer även att göra av med mer energi. Dels så kan huttring göra att dina glykogendepåer (energi lagrad i musklerna) töms 5-6 gånger snabbare. Dessutom ökar adrenalinhalten i blodet vilket i sin tur skyndar på nedbrytningen av glykogen. Din energi tar alltså slut snabbare. Det kan, beroende på träningspassets längd, vara bra att tillföra energi. Positivt är dock att forskning tyder på att ämnesomsättningen och fettförbränningen ökar i kallt väder vilket gör att vintern kan passa bra vid fettförbränning. Kroppen blir även sämre på att använda syre som bränsle vilket leder till att du förbrukar mer syre. När du anstränger dig så pass mycket att syret inte räcker till bildas det mjölksyra i musklerna. Du kommer med andra ord få mjölksyra vid lägre ansträngning än i varmt väder och bli trött snabbare. Något som också påverkar din prestationsförmåga, oavsett temperatur, är vätskebalansen i kroppen. Trots att det är kallt ute så förlorar du mycket vätska när du tränar i kyla. Dels så svettas du, vilket är ganska uppenbart. Den ofta torra kalla luften gör att du förlorar mer vätska genom utandningsluften, ångan du ser när du andas ut. Kylan gör också att vi kissar oftare. Dessutom tappar vi törstkänslan vilket gör att vi dricker mindre. Alltså, glöm inte att dricka mycket vatten även på vintern. För att undvika att kyla ner kroppen är det en bra idé att dricka varm dryck. Om det är riktigt kallt ute och du har problem med kall och torr luft finns det speciella andningsmasker, som värmer och fuktar inandningsluften. Airtrim tar tillvara utandningsluftens fukt och värme. Vid inandning värms luften i filtret och skyddar på så sätt luftvägarna mot kylan.
Förhoppningsvis har du fått lite mer kött på benen när det gäller träning, framförallt löpning, i kallt väder och är inte helt avskräckt. Risken att bli nedkyld är som störst då det är riktigt kallt, du är dåligt klädd, illa förberedd och ute långt tid. Om du följer tipsen så kommer det gå bra.
Källor: Vintersoldat, Soldatreglemente för vinterförhållanden http://runnersconnect.net/running-training-articles/running-in-the-cold/ http://runneracademy.com/cold-weather-impact-on-running/ http://www.airtrim.se/ http://icebug.com/se/
Vi påverkas av vinden när vi är ute i kyla. Om det är vindstilla och du inte rör dig kommer luften som kroppen värmer upp stanna kvar runt kroppen. Om det blåser kommer luften ersättas med kall luft hela tiden. Vind och fartvind ökar alltså kroppens värmeförlust. Tabellen nedan visar vindens kyleffekt.
Källa: Vintersoldat
Taggar
Om skribenten
Skåning som bor i Jämtland. Fostrad sedan barnsben att träna och tror på långsiktighet och helhetstänk. Är beroende av träningsplanering och försöker uppnå en bra balans mellan styrka och uthållighet. Cykelpendlar året runt till sitt arbete som teknikinformatör.
Förslag på ytterligare läsning