Gemensamt för alla löften är att vi vill förändra något som vi inte är nöjda med. Så långt är allt frid och fröjd. Men på något sätt brukar det där löftet brytas. Ibland tvärt och ibland rinner det sakta ut i sanden. Det kanske händer något som gör att du kommer av dig. En förkylning, VAB, mycket på jobbet eller i skolan. Det kanske är kallt och ruggigt ute och det känns inte lika trevligt att vara ute och springa. Mys i soffan med godis och tända ljus känns bättre. Oavsett vilket så hoppar du över ett pass här och där och till slut så tränar du inte längre. Du känner dig kanske misslyckad och den positiva känslan är borta. Motivationen brister och finns inte motivationen eller viljan att förändra så blir det inte av. I den här artikeln hittar du några tips som kan hjälpa dig att avlägga ett nyårslöfte som du faktiskt kan hålla. Tyngdpunkten ligger på träningsrelaterade nyårslöften.
För att lyckas hålla ett nyårslöfte så måste viljan finnas. Du måste verkligen vilja förändra ett beteende eller skaffa nya vanor för att lyckas. Viljestyrka är en begränsad resurs och din motivation kommer variera. Om dina nya tränings- eller kostvanor kräver maximal viljestyrka varje dag så kommer det inte hålla i längden. Det gäller att ha realistiska förväntningar och krav. Ditt nyårslöfte bör alltså vara realistsikt i förhållande till din livssituation och din förmåga. Alla har olika förutsättningar och ditt nyårslöfte måste vara något som du själv verkligen vill. Att lova något som du själv egentligen inte vill är ingen bra start.
När du väl har bestämt dig så tycker jag att du ska formulera ditt löfte så tydligt som möjligt. Det är precis som med målsättningar för träning. En bra regel är att det ska vara mätbart. Du ska kunna se dina framsteg och enkelt kunna bedöma om du är på rätt väg eller inte. Det kan även vara bra att ha lite vingelmån för att klara av tillfälliga motgångar. Ett nyårslöfte kan vara att du ska träna tre gånger i veckan. Det är lätt att mäta. Vet du att du har svårt att få till ett visst antal tillfällen i veckan så kan du lova att träna tre timmar per vecka. Då kan du riva av ett tretimmarspass under helgen om du haft en körig vecka. Vill du ha ännu större flexibilitet så lova att träna i snitt tre timmar per vecka, så kan du träna mer vissa veckor och mindre andra. Risken är dock att sista helgen i månaden blir ganska jobbig om du inte har självdisciplin. När det gäller löften som har med kost att göra så är det svårare. Ofta är vi inte ensamma om att bestämma vilken mat som serveras. Men även här gäller det att vara realistiskt och verkligen vilja. Ska du lyckas med en viss diet så är det en fördel om den inte tär på din viljestyrka, för då kommer det inte fungera i längden. Det bästa är att hitta något som funkar i längden och som kan bli en naturlig del av din vardag. Huvudsaken är att du väljer ett löfte som du själv är bekväm med. Låt ingen annan tvinga in dig i något som du inte själv vill. Ett brutet löfte är inte bra för självförtroendet.
Delad glädje är dubbel glädje. Det underlättar mycket att ha någon att kämpa tillsammans med. Någon som kan stötta dig när motivationen brister. Att slippa träna själv kan göra det mycket lättare och roligare att träna. Dessutom finns det en till som kan se till att du håller dig på banan. Om ingen vill vara med på ditt löfte så är det bra om du i alla fall blir stöttad av de i din närhet. Det kan ju till exempel vara lite jobbigt att skära ner på snasket om någon annan köper hem chips tre dagar i veckan.
Det underlättar om du tycker det är kul att träna. Försök hitta en träningsform som du tycker är rolig så att du slipper förbruka viljestyrka varje gång du ska träna. Om det är roligt känns det dessutom inte lika jobbigt. Prova på olika träningsformer och hitta en som passar. Ett pass som blir av är oftast bättre än inget alls. Du behöver inte springa eller gå på gym bara för att alla andra gör det. Det finns garanterat något för alla.
Försök lägga upp en plan för hur din träning ska se ut. Om det är möjligt är det bra att bestämma vilka dagar du ska träna. Då vet du exakt vad som ska göras och när. Då behöver du inte fundera så mycket utan bara köra på. Om din livsituation innebär att du inte kan planera så får du kanske nöja dig med att planera vad som ska göras under varje vecka och ta det när tillfälle ges. Huvudsaken är att du har en genomtänkt plan att följa. Ta gärna hjälp av någon om du känner dig osäker. Självklart händer det att planen inte håller. Förr eller senare kommer det något i vägen. Då gäller det att inte ge upp utan fortsätta där du slutade. Börja om på den vecka då det sket sig och kör på.
Att redovisa sin träning är bra. Du ser dina framsteg och kan lättare följa din utveckling. Det finns olika appar och hemsidor som erbjuder träningsdagböcker med funktioner för att sammanställa din träning. Du kan se hur många timmar du tränat, hur långt du har sprungit, hur tungt du har lyft och hur din vikt har förändrats. Du har lättare för att se hur du ligger till i förhållande till ditt löfte. Dessutom erbjuder många sidor och appar en social funktion där du och dina vänner kan heja på varandra.
Nu är det bara att lova på. Det svåra är att hålla det! Titta gärna igenom våra andra artiklar i ämnet för att komma igång på bästa sätt. Gott nytt år och lycka till!
Taggar
Om skribenten
Skåning som bor i Jämtland. Fostrad sedan barnsben att träna och tror på långsiktighet och helhetstänk. Är beroende av träningsplanering och försöker uppnå en bra balans mellan styrka och uthållighet. Cykelpendlar året runt till sitt arbete som teknikinformatör.
Förslag på ytterligare läsning