En tränares uppgift är att anpassa träningen efter dina förutsättningar inte utgå från sig själv och träna alla andra på samma sätt.
Vad finns det egentligen för skäl att skaffa en tränare och vad kan man begära av en PT som kanske kostar 600 kronor i timmen? Att anlita en tränare kan vara ett lyft i din träning, men det kan i värsta fall leda till mer skada än nytta. Vi ska gå igenom några anledningar till att skaffa en tränare samt viktiga faktorer vid val av tränare.
En kategori människor som har särskilt stor anledning att anlita personliga tränare, är de som har lovat sig själva att börja träna men som har svårt att komma till skott eller som ställer in träningen för minsta hinder. Undersökningar har visat att folk plötsligt får mycket större motivation att träna om de betalt en tränare för jobbet. Man vill ju inte att pengarna ska gå till spillo.
För den som är nybörjare i gymmet, så kan alla maskiner och träningsutrustning kännas som ett oöverstigligt hinder. Var ska man börja, liksom…? Och hur lägger man upp ett träningsprogram? I det här fallet kan en PT fungera som en instruktör och hjälpa dig att snabbt komma till rätta i gymmet.
Även för dig som redan har träningsvana, kan en tränare hjälpa att nå dina mål snabbare och mer systematiskt. Han uppmärksammar noggrant din teknik och korrigerar dina misstag, så du får ut mesta möjliga av ditt träningspass. Tränaren kan pressa dig hårdare än du kan pressa dig själv (men samtidigt hindra dig från att kasta dig huvudlöst in i träningen).
Att komma över mentala, och inte bara fysiska, hinder är just en av de funktioner som brukar uppskattas mest av den tränande. Dessutom känner tränaren till alternativa övningar om du har svårigheter eller skador som hindrar dig att göra en viss övning. Ibland kan en övning också behöva modifieras beroende på din träningsvana. En skicklig tränare kan helt enkelt skräddarsy en övning för dig. Om du tilltalas av dessa faktorer, så är en PT helt klart värt att investera i.
För att hjälpa sina klienter nå sina mål, bör en tränare vara väl insatt i träningslära, anatomi, biomekanik och psykologi. Han måste kunna konstruera ett träningsprogram för olika sorters kunder och ha förståelse för hur han ska utvärdera alla han tränar.
En av de viktigaste aspekterna när man letar efter en tränare är att försäkra sig om att denne faktiskt är kvalificerad att göra sitt jobb. Att kalla sig PT kan numera vem som helst som tagit en 4 veckors online-kurs från någon obskyr hemsida. Det är alltså helt okej att fråga varifrån din tränare fått sin utbildning. När allt kommer omkring, så lägger du ju faktiskt din personliga hälsa i dennes händer. Det är också viktigt att tränaren får gå på vidareutbildningar och uppdaterar sig inom träningsområdet. Be om referenser och prata med tidigare kunder för att försäkra dig om att tränaren kan sin sak.
Medan somliga gillar att bli pressade till max av en skoningslös militärisk tränare, föredrar andra positiva tillrop och vänligt uppmuntrande. Därför måste du skaffa en tränare som passar din egen personlighetstyp. Om du har möjlighet, så studera olika tränare i gymmet och se hur de behandlar sina klienter. Det tar ofta inte mer än 5 minuter att bilda sig en uppfattning om huruvida en tränare bryr sig mer om sin klient än att uppfylla sitt eget självhävdelsebehov.
En av de viktigaste egenskaperna du bör söka hos en tränare är förmåga till empati. En tränare som är empatisk kommer att kunna lyssna in dig och förstå just dina behov. Hans uppgift är ju inte att träna dig på SITT sätt, utan på DITT, d.v.s. på ett sätt som är anpassat efter dig, dina förutsättningar och önskemål. Det viktigaste är att du känner att tränaren tar fram det bästa i dig. Om det inte klickar med din tränare, gå vidare och hitta en annan medan din motivation fortfarande är på topp.
Taggar
Om skribenten
PT som bor i Los Angeles och till vardags tränar på de bästa gymmen i världen. Hans egna träning är en mix av styrketräning och kroppsbyggning, en livsstil som ger energi att uppnå andra mål i livet. Fördjupar för tillfället kunskaperna i träningslära.
Förslag på ytterligare läsning