Kachalka – Världens mest brutala utomhusgym

På området finns fler än 200 träningsstationer, alla byggda av skrot.

Kachalka är ett populärt utomhusgym i Ukraina som funnits de senaste 40 åren för alla som vill hålla sig i form. På platsen finns det mer än 200 träningsstationer, alla byggda av skrot. Det här är förmodligen världens mest brutala utomhusgym.

Det ukrainska ordet Katchat betyder pumpa. Alla träningsmaskiner är skapade ur metallskrot, med träbänkar utan stoppning, placerade direkt på marken, under bar himmel. Vid en första anblick ser det mer ut som tortyrmaskiner än något annat. Här spelar man ingen musik, det enda du hör här är det ständigt klinkande ljudet från metall, en motivationshöjare i hardcoremodell.

Att passera denna plats obemärkt går inte. Vi har sett bilder härifrån många gånger, men väl här vet vi att den måste upplevas i verkligheten, men vi skall ändå göra ett försök att beskriva lite av magin kring platsen. Här finner du inga speglar, inga märkeskläder, ingen som tar selfies och som vi redan sagt ingen musik, här är det helt tyst förutom det klinkande och rasslande ljudet av metall.

Från början kan det verka förvirrande, och det tar en liten stund att vänja sig och förstå hur maskinerna funkar och vad som är vad. Första passet blir lite av ett känna-på-pass eftersom inga vikter är märkta och det är omöjligt att veta vad vikterna väger som mestadels består av diverse fordonsdelar. Vikterna kan vara allt från en del av en skrotad stridsvagn till en 14-tums fälg från en Lada tillverkad 1978, eller en kedja av okänd längd och vikt.

Att det ligger en hel del kreativitet bakom konstruktionerna som i sin helhet består av återvunnet skrot är lätt att se. Mindre tydligt kanske är att de konstruerades och byggdes under tidigt 70-tal av Kasimir Jagelsky, en polsk gymnast och Yuri Kuk, professor i matematik, vilket i sin tur gör att man kan ana att maskinerna inte bara har tillkommit av en slump.

Att träna här för första gången kommer förutom att ge dig träningsvärk innebära en hel del hjärngympa innan du lyckats lista ut eller sett hur någon annan gör för att veta hur maskinerna fungerar och vilka som passar dig.

Maskinerna har i nästan uteslutande fall minimala inställningsmöjligheter. Trots det har man lyckats få till vinklarna och på något vis funnit en generell inställning som fungerar. Det märks att det funnits en tanke bakom alla konstruktioner, hur märkligt det än kan kännas när man ser dom. Det är tydligt att denna plats skapats, byggts och fortfarande idag drivs av entusiaster.

Här är vad du lyfter i vikt sett oväsentligt. För även om du ser att det finns maskiner med mer vikt än den du använder, spelar det ingen roll eftersom ingen ändå vet vad det väger. Ingen bryr sig heller inte om det, här är alla för att träna och få för att visa upp sig.

På Kachalka tränar alla från ungdomar, motionärer och tidigare proffs som fortfarande imponerar med sin styrka eller sina gymnastiska färdigheter till riktiga solbrända bodybuilders. Här finner du också dom som tränar i jeans och skjorta, ukrainska kosacker med traditionella dräkter alla i ljudet av klinkande metall, som gör att du får en träningsupplevelse utöver det vanliga och ett minne för livet.


Taggar

Om skribenten

Stefan Lindberg
Stefan Lindberg

Lyfter skrot, löptränar och cyklar regelbundet. En envis rackare som till vardags arbetar på en reklambyrå i Spanien när han inte utvecklar GetBig eller hänger på hans favoritgym med utsikt över medelhavet. (Den jäveln!)

Förslag på ytterligare läsning