Snabb återhämtning med styrketräning efter hjärntumör

–Jag har alltid sagt till mina patienter är att dom ska ha tålamod, ta en dag i taget och sätt upp enkla mål, för när du når dom, kommer det stärka ditt självförtroende, säger Rickard Wilander.

Från att inte haft några symtom drabbades han själv den 18 maj 2014 av ett epileptiskt anfall och strax därefter upptäckte man en elakartad hjärntumör i storleken 3x4x2,5 cm intill motorikcentrum, vilket ledde till snabb operation och strålningsbehandling. –Plötsligt var jag själv patient och kände att jag skulle prövas av mina egna vägledande ord. Jag säger upp mig från mitt jobb om jag misslyckas, var en av mina första tankar, men jag lyckades leva efter mitt motto. Idag jobbar jag halvtid på sjukhuset igen och känner att de senaste 8 månaderna varit otroligt lärorika. Jag har lärt mig hur det är att vara patient, både mentalt och fysiskt. En skoltermin som jag, om jag fick ett val, gärna skulle tacka nej till, säger Rickard. Läkarna misstänker att Rickard haft tumören växande i huvudet bakom vänster tinninglob vid höger motorikcentrum i närmare 15 år, helt utan symtom. Vid operationen var risken stor att han skulle förlamas i hela högersidan. På grund av den risken lämnade kirurgerna kvar en liten bit av tumören som sedan lyckades tas om hand genom strålningsbehandling.

Att komma igång igen

För att komma tillbaka gymtränar Rickard. Fysisk aktivitet är rekommendationen efter operation och strålbehandling, dock långt ifrån hans sätt att träna. I Rickards fall handlar det om hård gymträning. Det har inneburit att han ingår i ett forskningsprojekt. Gymträningen har nämligen bidragit till hans snabba återhämtning efter operation och strålningsbehandling. Hans eget mål är att öka i vikt. –Förutom mitt mål att gå upp i vikt, hjälper gymträningen mig med den mentala delen. När jag låter kroppen jobba, kan jag koppla bort den mentala biten en stund, det gör att jag förutom att bli starkare fysiskt även stärks i den inre kampen, säger Rickard.

Att leva upp till och klara delmålen

–Gymmet är min ungdomsgård där jag träffar likasinnade som gillar träning. Gymmet var viktigt för mig innan jag visste vad jag hade i mitt huvud, men blev än viktigare när jag drabbades av hjärntumören. Den sociala biten är otroligt viktig för att du skall orka, säger Rickard, underskatta inte den. Delmålen är viktiga för att ta sig fram, det gör också att du tillåter dig själv lyckas, och det känns alltid bra att ta sig förbi ett delmål oavsett om du är sjuk eller frisk. För Rickard var ett delmål att ta sig till gymmet 4-5 gånger i veckan under sjukskrivningen. –Jag tog mig till gymmet och lyckades dessutom kvarhålla min vikt till stor del under behandlingarna, nu har jag har till och med gått upp 13 kilo med hjälp av kost och tung gymträning, tillägger Rickard.

GetBig-mössan

Den första GetBig-mössan fick han av hans fru och den blev början på ett viktigt samtal om målen om framtiden och gjorde att hela familjen fann samförstånd och förstod hur viktig träningen var för honom. Han säger själv att hans fru är ett otroligt stöd trots prövningarna hon utsätts för då och då men även hans barn på 14 och 11 år. –Mössan jag fick av min fru är en av dom finaste och bästa presenter jag fått genom mitt snart 42-åriga liv, orden är precis det jag står för och hjälper mig när det är lite jobbigt. GetBig är mitt mål och det kan jag visa med mössan som blivit viktig för mig. Det har blivit några fler mössor GetBig-mössor sedan den första, säger Rickard och skrattar. Man kan säga att Rickard är proffs på att bära mössa då operationsärret inte fick utsättas för solljus, vilket resulterade i att han fick ha mössa hela sommaren förra året. –Det var nog många som tänkte: ”Vilken dryg jävel” när jag gick med mössa i nästan 30 graders värme i somras, men keps skavde över ärret så det var uteslutet. Det är alltid lätt att bilda sig en uppfattning om hur man tror att det ligger till, den är inte alltid rätt, säger Rickard.

Hjälper andra

Många har frågor och vill höra hur Rickard bemött det negativa och hur han jobbat med det psykiska och vad tiden i gymmet gett honom i resan tillbaka. –Numera vaknar jag inte upp på morgonen och hoppar in i ekorrhjulet och tar allt för givet. Att vara tacksam och bemöta olika saker med ödmjukhet och respekt har fått en annan betydelse i mitt liv nu, även om det redan tidigare hade en stor plats. Jag tar mig tid att berätta om hur jag gjort och gör. Det har gjort att jag blivit lite av en vägvisare i vissa fall, säger han.

Kör med öppna kort

När du fått reda på att du är sjuk behöver du inte ringa runt och berätta för alla, men kör med öppna kort och berätta hur du mår och hur det ligger till. Det gör att dom omkring dig familj, släkt, vänner kollegor och chefer får en chans att förstå hur du känner och kan ge dig så mycket dom kan av stödet som är så viktigt att man får. I mitt fall var det helt fantastiskt att känna detta stöd, säger Rickard.

Nästa mål

–Mitt nästa mål är att mina överarmar i avslappnat läge först ska ha större omkrets än min frus lår därefter min dotters lår som är något större, säger han och skrattar, dessutom ska jag öka 15 kilo i vikt under året. Genom ärlighet, nyfikenhet och öppenhet bemöter du människor i Rickards situation. Möten som ofta leder till fantastiska samtal och ger oss råd och vägledning hur man ska bemöta människor som drabbats av motsättningar i livet oavsett vad det handlar om.


Taggar

Om skribenten

Stefan Lindberg
Stefan Lindberg

Lyfter skrot, löptränar och cyklar regelbundet. En envis rackare som till vardags arbetar på en reklambyrå i Spanien när han inte utvecklar GetBig eller hänger på hans favoritgym med utsikt över medelhavet. (Den jäveln!)

Förslag på ytterligare läsning