Prova vattenlöpning – en alternativ träning som funkar för såväl distans-, lång- och intervallpass.
Vattenlöpning är precis vad det låter som. Du springer i vatten, fast utan att nudda bottnen. Du ska inte heller trampa vatten utan du rör benen precis som när du springer. Eftersom du flyter blir det aldrig några fotisättningar som belastar kroppen. Det blir en stötfri och bekväm förflyttning genom vattnet. I och med att belastningen är låg är det ett bra sätt att öka antalet träningspass utan att riskera att dra på sig överbelastningsskador. För att hålla dig flytande bör du använda någon forma av flythjälp. Det går att hålla sig flytande utan flythjälp men det kräver en mycket större ansträngning och blir för jobbigt i längden. Genom att variera kroppens lutning och löpsteget kan du anpassa hur jobbigt det är och hur fort det går. Det viktiga är inte att det går fort framåt utan det är känslan i benen och ansträngningen som är det viktiga. Du kan i princip stå still och ändå få bra träningseffekt. Det är svårt att uppnå samma puls som vid vanlig löpning. En anledning till det anses vara att vattentrycket hjälper till att föra tillbaka blodet från benen. En del menar även att trycket leder till en syreskuld i musklerna som leder till att antalet mitokondrier ökar.
Vattenlöpning kräver inte så mycket utrustning. Du behöver ha tillgång till djupt vatten, någon form av badkläder och ett flytbälte. Det mest uppenbara du behöver är vatten. Det smidigaste är en simbassäng, men det går lika bra med till exempel en sjö. Ska du köra i öppet vatten är det en fördel om det är lugnt vatten. Meterhöga vågor och strömmar kan göra att det blir lite väl spännande. Det enda kravet är egentligen att det ska vara så pass djupt att du inte bottnar. Tänker du köra i öppet vatten så se till att ha någon med dig som håller koll ifall du får problem. När det gäller badkläderna är det inget krav att de ska vara avsedda för simning. Lite extra vattenmotstånd kan faktiskt vara bra eftersom du då får jobba mer för att röra dig framåt. Det du däremot bör tänka på är att de ska sitta bra så att du undviker skav. För att hjälpa dig att flyta behöver du någon form av flythjälp. Det finns olika varianter men i stort sett är det bälte eller väst som gäller. Bältena, som är billigast, fäster du runt midjan. De är enkla men kan vara lite obekväma. Västarna sätter du på dig på hela överkroppen. Dessa är oftast dyrare men dem sitter bättre på plats. Kolla på ditt badhus om de har västar eller bälten till uthyrning. Om de har kan du testa innan du köper egna grejer.
Det kan vara lite knepigt att komma igång i början. Det kan kännas lite ovant och det blir lätt vattentrampning med lustiga armrörelser istället för graciös vattenlöpning. Men med lite övning kommer du snabbt in i det och sen flyter det bara på. Egentligen är det inga konstigheter, det är bara att hoppa i och börja springa. Här kommer några saker att tänka på:
Du kan i princip genomföra alla typer av löppass genom vattenlöpning. Distanspass, långpass, intervaller, tröskelpass osv. Det som är svårt att få till är backträning men annars är det mesta möjligt. Eftersom vattenlöpning är ansträngande oavsett om du står still eller rör dig framåt är det tiden du tränar som är det viktiga och inte distansen. Några exempel:
Förhoppningsvis har vi hjälpt dig att få upp ögonen för något nytt. Alternativ träning som vattenlöpning är ett bra sätt att fylla på med intensiva träningspass, som exempelvis intervaller, utan att slita på kroppen. Det gäller att träna smart för att växa och bli bättre som löpare.
Taggar
Om skribenten
Skåning som bor i Jämtland. Fostrad sedan barnsben att träna och tror på långsiktighet och helhetstänk. Är beroende av träningsplanering och försöker uppnå en bra balans mellan styrka och uthållighet. Cykelpendlar året runt till sitt arbete som teknikinformatör.
Förslag på ytterligare läsning