Josefin har tränat hela sitt liv. Som barn och tonåring tränade hon fotboll, innebandy och ridning. Vid femton års ålder började hon med styrketräning och vid 20 började hon träna med fria vikter. Därefter har hennes kunskaper kring träning finslipats och målsättningen med träningen har alltid varit att bli starkare. –De senaste tre åren har styrketräningen blivit alltmer målinriktad för mig och mitt intresse för tävling har ökat. Idag gymtränar jag vanligtvis 6 pass i veckan, uteslutande med fria vikter. Ska man bli bli bra i Strongman bör man lägga sitt fokus på basövningarna. Marklyft, knäböj och bänkpress och olika pressar som exempelvis militärpress. Att träna grenspecifikt är viktigt för att öva upp tekniken i tävlingsgrenarna och medför också att du kan minska risken för att skada dig under tävling. I Strongman är det viktigt att både ha styrka, teknik och uthållighet, säger Josefin.
–För mig var 2014 en otroligt inspirerande resa med tvära kast hit och dit. I juni deltog jag i Superior Race, en hinderbana då man springer en mil och under sträckan ska du passera 21 hinder, men när det är 3 km kvar ramlar jag i en backe och känner att det händer något i mitt knä. Tar mig trots det igenom de sista hindren och i mål. Vid röntgen konstaterar man att mitt främre korsband är av. För en stund trodde jag att träningen var körd, det tog riktigt hårt, men jag träffade en läkare som berättade att man nödvändigtvis inte behöver ett korsband, han hade tävlat i slalom utan korsband sa han och hans ord gav mig inspirationen att kämpa vidare, säger Josefin. –I början var det svårt att styrketräna och knät gjorde ont i de flesta benövningarna på gymmet, däremot märkte jag att när jag tränade grenspecifikt inom Strongman så klarade jag fler övningar och det gjorde inte alls lika ont som styrketräningen, tillägger Josefin.
–I augusti anordnade jag och min klubb en Strongmantävling för nybörjare där jag själv deltog. Det gav mig blodad tand och några veckor senare deltog jag i ytterligare en Strongmantävling. Det var också nu jag kikade in på anmälningssidan för Sveriges starkaste kvinna och tänkte: Det där klarar jag och anmälde mig. –Någon dag efter Sveriges starkaste kvinna fick jag beskedet att jag kvalat in till VM i Finland, jag blev överlycklig men samtidigt nervös. Jag visste att jag inte hade dom bästa förutsättningarna på grund av min knäskada, men jag ville pröva och jag gjorde det för min egen- och utmaningens skull. Det kändes som det var lite av en ”One in a lifetime” att komma till VM, en sån chans måste man ta helt enkelt. –Jag kom sist i min klass men däremot gjorde jag bättre resultat än vad mitt mål var. Jag är en erfarenhet rikare och glad att jag tog chansen, säger Josefin.
På Josefins arm står det tatuerat ”nosce te ipsum”, det betyder: ”Känn dig själv” och för henne symboliserar det personlig utveckling. –Jag lever efter mottot ”Det finns inget substitut för hårt arbete”, ord som kommer från en känd träningsguru som haft en stor betydelse för mig. Jag tror också på att ha en positiv inställning till livet och till träningen och en tro på det man gör för att lyckas, säger Josefin. Närmast siktar Josefin på Luciapokalen och bodyfitness. –Att ställa mig på scenen har varit dröm i många år men jag har inte varit mentalt redo tidigare eftersom det har varit långt utanför min comfortzon. Nu har jag bestämt mig att göra det och vid min sida kommer jag en coach som jag sedan länge haft som förebild och det ska bli kul. Just nu tränar jag som vanligt men inom kort kommer jag att påbörja på mitt nya kost och träningsschema specifikt inriktat mot Luciapokalen det gör mig supertaggad, avslutar Josefin. Strongman kommer dock alltid att ligga Josefin närmast hjärtat och på frågan om det blir fler tävlingar ser hon lite hemlighetsfull ut, så om vi får se Josefin i ytterligare Strongmantävlingar får framtiden utvisa.
–Funderar du själv på att börja träna tycker jag att det första du ska göra är att skaffa dig en träningskompis så ni kan peppa och stötta varandra. Att anlita en personlig tränare och får hjälp med övningsutförandet kan också göra att du undviker skador, dessutom kan du få hjälp med kost och träningsupplägg. Ställ heller inte för höga krav på dig i början utan sätt upp delmål och se till att du tycker det är kul, då är det lättare att motivera sig att fortsätta, säger Josefin.
–Försök ät så ren mat som möjligt. Försöka skippa halv- och helfabrikat och börja läs innehållsförteckningen på maten du äter, så du blir medveten om vad du stoppar i dig. Hur många mål mat om dagen du bör äta är individuellt. Mitt råd är att försöka hålla blodsockernivån i balans under hela dagen och att se till att du inte går omkring och är hungrig, för gör du det ökar risken att du äter något gott på kvällen eller frestas att äta bullen till kaffet, säger Josefin bestämt. Tänk på att du behöver en varierad kost som ger din kropp de vitaminer och mineraler den behöver, det är inte bara protein som är viktigt när du tränar. –Inom Strongman är maten viktig. Inför Sveriges starkaste kvinna och VM i Strongman blev jag tvungen att gå på diet för att hamna i rätt viktklass. Dieter tar mycket kraft och energi av kroppen och dessutom en del muskelmassa som du behöver när du tävlar i Strongman. Själv visste att jag var tvungen att tävla i 70 minusklassen om jag skulle ha någon chans, men kan du undvika diet innan tävling är det allra bäst.
–Det kan vara bra att ha någon som du kan prata med om motivationen inte är på topp. När ni pratat klart känns det oftast genast bättre. Det är okej att inte alltid vara hundra motiverad tycker jag. Men arbetar man med ett mål måste man ibland bita ihop och bara åka till gymmet och göra det man ska. Oftast känns det mycket bättre när man väl är där, avslutar Josefin.
Taggar
Om skribenten
Sjuksköterska och personlig tränare som brinner lite extra för Strongman. Hon vill dessutom motivera fler att börja träna för att må bra i kropp och själ. Erika är också en av våra ambassadörer.
Förslag på ytterligare läsning