Alternativ träning

Att tänka annorlunda gör att du kan öka träningsmängden men inte skadorna.

För mycket av det goda kan ibland ställa till det och göra att vi inte kommer dit vi vill. Vi vill mer än vad kroppen klarar av och risken är att vi på sikt överbelastar kroppen och drar på oss skador som är svåra att bli av med. För att undvika detta men ändå få den träningsmängd som vi vill ha, fortsätta att utvecklas och växa gäller det att tänka utanför boxen. Gör plats i verktygslådan för alternativ träning.

Det här är alternativ träning

Det är precis vad det låter som. Ett alternativ, eller komplement, till den träning som du i normala fall fokuserar på. I det här fallet utgår vi från löpning, men det fungerar bra även åt andra hållet. Alternativ träning är träningsformer som liknar löpning utan att belasta kroppen på samma sätt som löpning. Löpning kan innebära en stor belastning på kroppen, framförallt på skelett, leder, senor och ligament, i och med stötarna som uppstår vid varje fotisättning. Vi springer ofta på asfalt eftersom det är lättsamt, men det innebär också att stötarna blir kraftigare. I kombination med lite för ambitiös ökning av träningsmängden och för lite vila ökar risken för överbelastning och skadorna kommer som ett brev på posten. Genom att lägga in alternativ träning kan du fortsätta att växa som löpare utan att belasta kroppen för mycket och förhoppningsvis hålla dig skadefri. Är du redan skadad är det ett bra sätt att hålla igång under tiden som du vilar på vanlig löpning.

När är det läge för alternativ träning?

När du är nybörjare eller börjar träna löpning igen efter ett långt uppehåll ska du vara försiktig. Du kanske har orken och viljan, men kroppen är inte van vid löpning. Dina muskler, senor och leder är inte starka nog för att klara av en allt för kraftig träningsmängd. Genom att börja lugnt med löpningen och öka försiktigt vänjer du kroppen, läs mer i artikeln Kom igång med löpning. Alternativ träning kan då vara ett komplement som låter dig träna mer utan att överbelasta kroppen. Du ökar din kondition, uthållighet och muskelstyrka men begränsar belastningen. Även om du har tränat löpning ett tag är alternativ träning bra. Du kan lägga till ett extra pass utan att skaderisken blir mycket högre. Alternativ träning är också bra att ta till när det inte är riktigt säsong för löpning. Dels för att det kan vara svårt att springa när det är vinter men också för att göra något annat ett tag för att inte tröttna. Det kan vara en välbehövd paus från löpningen utan att tappa för mycket.

Olika typer av alternativ träning

För att det ska vara bra alternativ träning till löpning gäller det att det är så likt löpning som möjligt. Det gäller att träna något som efterliknar löpningens rörelsemönster. Men beroende på vad du vill förbättra kan det ibland kvitta om det är helt likt eller inte likt alls. Det gäller att vara smart och fundera på vad träningspasset ska ge för resultat och hur det kan göra dig till en bättre löpare. Här får du några exempel på alternativ träning.

Vattenlöpning

Vattenlöpning är troligtvis det alternativ som liknar löpning mest. Det är också det mesta skonsamma. Passar perfekt som extra träning eller om du är skadad och inte kan springa. Läs mer om vattenlöpning.

Cykling

Cykling är utmärkt för att träna lång uthållighet. Benen används inte riktigt på samma sätt som vid löpning, vilket också kan vara en fördel. På cykeln kan du köra pass på flera timmar tack vare den låga belastningen, jämfört med löpning. Ge dig ut på cykeln och kör långpass på 2-4 timmar eller riv av ett ordentligt intervallpass så att mjölksyran sprutar. Det kommer du ha nytta av. Du kan även ge dig ut och cykla mountainbike i kuperad terräng för att ge benen lite extra att bita i.

Skidåkning

Skidåkning är ett bra alternativ för er som bor där det kommer snö. Det kräver dock en del utrustning och även teknik för att kunna genomföra. Men för er som kan och har möjlighet är det ett bra alternativ. Du bygger upp syreupptagningsförmågan och muskelstyrkan i hela kroppen. På ett par längdskidor kan du köra samma varianter på pass som i löpning: långpass, intervaller, backträning osv.

Crosstrainer

På en crosstrainer kan du träna med en kroppshållning och med ett rörelsemönster som liknar löpningens. Dessutom slipper du stötarna som vanlig löpning innebär. Det kan vara ett bra alternativ om du är skadad. Om du klarar av det kan du strunta i att hjälpa till med armarna, men se till så att du inte trillar av! Du kan köra både långa och korta pass samt intervaller på en crosstrainer.

Tips!

Även om det är bra att variera sig så finns det en vinst i att du hittar en alternativ träningsform som fungerar och håller dig till den. Det tar tid och energi att lära sig träna effektivt inom alla träningsformer. Genom att hålla dig till en alternativ träningsform blir tillräckligt bra för att ligga på den ansträngningsnivå som ger bäst resultat. Dessutom kan det bli en kostsam historia att skaffa både cykel, skidor och utrustning för vattenlöpning.


Taggar

Om skribenten

Henrik Berg
Henrik Berg

Skåning som bor i Jämtland. Fostrad sedan barnsben att träna och tror på långsiktighet och helhetstänk. Är beroende av träningsplanering och försöker uppnå en bra balans mellan styrka och uthållighet. Cykelpendlar året runt till sitt arbete som teknikinformatör.

Förslag på ytterligare läsning