Nedan kommer tre av mina favoritrecept som alla är bakade utan socker, gluten och mjölkprodukter. God jul!
12 portioner
Ingredienser
Saffransbullar
2 ägg
4 äggvitor
4 msk stevia
1 paket saffran (0,5 gram)
1 dl kokosolja
½ dl mandelmjölk
½ dl kokosmjöl
½ dl mandelmjöl
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Mandelmassa
2 dl mandelmjöl
2 msk honung
1 msk kokosolja
1 nypa vaniljpulver
Dekoration
1 ägg till pensling
Hackade mandlar
Russin (om du vill)
Instruktion
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och stevia poröst. Tillsätt saffran, smält kokosolja och mandelmjölk till äggblandningen. Blanda resterande torra ingredienser i en bytta för sig och vispa sedan ner det i äggblandningen. Låt degen svälla i ca 10 minuter. Gör under tiden i ordning mandelmassan genom att smälta kokosoljan och blanda med övriga ingredienser. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens. Kavla ut saffransdegen mellan två bakplåtspapper. Jag tog halva degen till att börja med och sedan gjorde jag likadant med den andra halvan. När degen är utkavlad, bred på mandelmassan och strö över lite russin (om du vill) och rulla sedan ihop degen med hjälp av bakplåtspappret. När degen blivit en lång korv skärs den i bitar och läggs i bullformar på en plåt. Vispa upp 1 ägg att pensla bullarna med samt hacka några mandlar att strö över som dekoration. Grädda bullarna i ugnen i ca 12-15 minuter.
Källa: Rebecka Ellis
6-8 portioner
Ingredienser
Saffransostkaka
500 gram keso
3 ägg
1 dl mandelmjöl
1 dl finhackad mandel
½ dl mandelmjölk (eller valfri mjölk)
4 msk stevia
1 paket saffran (0,5 gram)
1 tsk kokosolja (till att olja formen)
Chiasylt
3 dl hallon
3 msk chiafrön
1 msk sötning (tex stevia eller honung)
Instruktion
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och stevia. Blanda i saffran och häll sedan i övriga ingredienser. Olja en form med lite kokosolja och häll sedan i smeten. Grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills kakan har stelnat och fått en gyllene yta. Ta ut kakan och låt den svalna. Godast blir det om kakan får svalna helt i kylskåp och ”sätta” sig. Den görs med fördel dagen innan. Gör i ordning chiasylten genom att mixa samma tinade hallon, chiafrön och sötning. Häll upp i glasburk och låt stå några timmar/över natten i kylskåp så att chiafröna sväller och bildar en geléaktig syltkonsistens. Servera ostkakan kall eller lätt värmd med chiasylt och vispad kokosgrädde smaksatt med lite stevia och vaniljpulver.
Källa: Rebecka Ellis
8-10 portioner
Dessa små pepparkaksbollar är fantastiskt goda och smakar precis som pepparkaksdeg. Och det är ju ändå pepparkasdegen som brukar vara försvinnande god.
Ingredienser
10 dadlar
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosolja
2 tsk pepparkakskrydda
Instruktion
Kärna ur dadlarna och smält kokosoljan. Mixa alla ingredienser till en pepparkaksdeg. Rulla till små bollar och ställ in i kylskåp några timmar innan servering. Förvaras i kylskåp.
Källa: Rebecka Ellis
Taggar
Om skribenten
Uppvuxen i Stockholm. Hon är diplomerad hälsoinspiratör och för tillfället bosatt i Kalmar där hon studerar programmet Human Resource Management. Rebecka har alltid varit intresserad av kost och hälsa och gillar att vara aktiv, tränar mycket och har tävlingsdansat på hög nivå.
Förslag på ytterligare läsning