Hitta alternativ till socker, salt, mjöl och mjölk

Generellt äter vi för mycket socker, salt, mjöl och mjölk, ibland så mycket att det blir ett gift för kroppen. Följ med när vi går igenom vad som påverkas i din kropp när det blir för mycket och hur du finner och lär dig använda alternativen. Lagom är bäst.

Socker

Socker innehåller ingenting som är till nytta för kroppen. Det innehåller ingen näring, inga vitaminer, inga mineraler, inga fibrer eller oxidanter, utan är enbart tomma kalorier. Istället driver socker ut viktig näring och mineraler ur kroppen i samband med nedbrytningen av sockret. Socker påverkar kroppen negativt på många olika sätt. Bland annat försvagar socker immunförsvaret, gör oss mer mottagliga för infektioner, orsakar njurskador, höjer kolesterolhalten, bidrar till övervikt och fetma, påskyndar åldrandet, hämmar tillväxthormonerna, orsakar huvudvärk och trötthet, orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, leder till cancer etc. Det som händer när vi äter socker är att kroppen börjar producera signalsubstansen dopamin som gör att vi blir tillfredsställda och gärna vill ha mer socker. Detta leder till ett beroende som gör det svårt att sluta äta socker. Dopamin produceras också i kroppen om vi tar droger så som alkohol och narkotika. Socker påverkar blodsockret enormt och för att motverka detta börjar bukspottkörteln producera hormonet insulin för att dra ner blodsockret. På sikt slits bukspottkörteln sönder och man riskerar då att drabbas av diabetes. På sikt och i för stora mängder är alltså socker ett gift för vår kropp.

Alternativ till socker:

 • Stevia (naturligt sötningsmedel utan kalorier, värmestabilt, inte cancerframkallande, inte beroendeframkallande och påverkar inte blodsockret)
 • Honung (gärna Akaciahonung som är naturligt flytande)
 • Agavesirap (naturlig sirap)
 • Söt frukt som tex dadlar, russin, torkade fikon & aprikoser etc.

Salt

Vi svenskar äter 10 till 12 gram salt per dag av. Det är dubbelt så mycket salt som vi ”borde” äta. Rekommendationen enligt Livsmedelsverket är att äta högst 6 gram per dag, vilket motsvarar ungefär en tesked. För mycket salt kan vara en orsak till högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. Om man äter mindre salt sänks både det systoliska blodtrycket (trycket när hjärtat pumpar ut blodet) och diastoliska blodtrycket (trycket när hjärtat slappnar av). Flera studier visar på samband mellan högt saltintag och förhöjt blodtryck. WHO konstaterar att det finns ett starkt samband mellan saltintag och risken för högt blodtryck. Blodtrycket sänks hos de flesta som minskar sitt saltintag, inte bara bland de som äter stora mängder salt. Även hos barn som minskar saltintaget sänks blodtrycket. Både för personer med normalt och högt blodtryck är det bra för hälsan på sikt att äta mindre salt. Salt är dock en smakförhöjare i mat så man får välja sina tillfällen. Är maten redan salt av andra produkter behöver man inte salta extra. Salta inte för att det är en vana, smaka och gör dina val.

Alternativ till salt:

 • Himalayasalt (är ett salt utan tillsatser)
 • Havssalt (är helt naturligt)

Mjöl

Mjöl är inte bra för kroppen för att det dels innehåller gluten som är ett ämne som finns i både vete, råg och korn. Mjöl skadar slemhinnan i tarmen, verkar inflammatoriskt och innehåller nästan bara kolhydrater. När vi äter vitt mjöl, pasta, bröd etc får vi i oss enbart en klump med kolhydrater. Kolhydrater är detsamma som socker för kroppen. Så fort kolhydraterna når tarmen omvandlas de till socker som sedan går ut i blodet, höjer blodsockret och ökar produktionen av hormonet insulin. Alla kolhydrater, oavsett om det är pasta eller vitt bröd omvandlas till socker, det gör även fullkornspasta, grovt bröd, knäckebröd, råris, couscous, bulgur etc. Så det spelar ingen roll om du försöker vara lite ”nyttigare” genom att äta fullkornsprodukter istället, det kommer påverka din kropp på samma sätt om man ser till kolhydrater. Får vi i oss för mycket energi i form av kolhydrater än vad vår kropp gör sig av med lagras kolhydraterna som fett i kroppen. Lägre intag av kolhydrater ger lägre och stabilare blodsocker samt lägre insulinvärde. Det ökar frisättningen av fett från fettvävnaden och ökar vår förbränning.

Alternativ till mjöl:

 • Nötmjöl (mandelmjöl, hasselnötsmjöl etc)
 • Frömjöl (mixa frön till mjöl så som solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön)
 • Kokosmjöl
 • Sojamjöl

Mjölk

Flest människor är allergiska mot mjölk. Många får ont i magen och blir dåliga när de äter mjölkprodukter. Det beror på att vissa människor inte kan tillverka de enzymer som behövs för att bryta ner de proteiner som finns i mjölken. Mjölk innehåller också mjölksocker som stoppar upp förbränningen och frigör dessutom stora mängder insulin. Mjölkprodukter är även slembildande, ger ökad risk för allergier, astma, mag- och tarmproblem etc.

Alternativ till mjölk:

 • Nötmjölk (mandelmjölk, hasselnötsmjölk, cashewnötsdryck etc)
 • Kokosmjölk
 • Sojamjölk

Utan socker, salt, mjöl och mjölk

Det är fullt möjligt att undvika socker, salt, mjöl och mjölk. Här bjuder vi på några recept.

Hallonpaj

4 portioner

Ingredienser

2 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
1 dl stevia
1 krm vaniljpulver
100 gram smör
250 gram hallon

Instruktion

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg färska eller frysta hallon i botten på en pajform. Blanda övriga ingredienser till ett smul. Smula över hallonen så att de täcks. Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna lätt. Servera pajen med lättvispad vaniljgrädde.

Källa: Rebecka Ellis

Halloumisallad med melon och koriander

2 portioner

Ingredienser

1 paket haloumiost
4 nävar rucola
200 gram vattenmelon
200 gram cantaloupmelon
½ kruka koriander
1 msk kokosolja
1 msk akaciahonung
1 msk pressad citron
2 msk blandade fröer*

Instruktion

Skiva haloumin i tunna bitar och stek på hög värme i torr stekpanna. När osten fått gyllenbrun färg på ena sida, vänd och stek klart på andra sidan. Fördela två nävar sallad på varje tallrik, lägg på skivad melon och ringla över kokosolja, akaciahonung, pressad citron och toppa med hackad koriander och blandade fröer för extra brunch. * Exempel på blandade fröer är pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, linfrön och chiafrön.

Källa: Rebecka Ellis

Blåbär och kokossmoothie

1 portion

Ingredienser

1 dl blåbär
½ dl kokosmjölk/kokosvatten
1 dl kvarg
2 msk riven kokos
1 tsk kokosolja
2 tsk stevia
1 cm riven ingefära

Instruktion

Mixa alla ingredienser. Häll upp i glas och toppa med blåbär och riven kokos. Ät gärna denna krämiga smoothie med sked.

Källa: Rebecka Ellis

Taggar

Om skribenten

Rebecka Ellis

Uppvuxen i Stockholm. Hon är diplomerad hälsoinspiratör och för tillfället bosatt i Kalmar där hon studerar programmet Human Resource Management. Rebecka har alltid varit intresserad av kost och hälsa och gillar att vara aktiv, tränar mycket och har tävlingsdansat på hög nivå.

Förslag på ytterligare läsning