Det är inte svårt att vara hälsosam i sina val av kost om man bara får lite inspiration till hälsosamma alternativ och att man kan leva hälsosamt utan dieter. Jag vill med mina recept och bilder visa att hälsosam mat är enkelt och framförallt gott samt att det finns mängder med varianter, varma som kalla, och att man även kan baka nyttigt. Mitt mål är att folk ska få upp ögonen för att man inte behöver utesluta någonting utan snarare ersätta med hälsosammare alternativ. Det gäller bara att få lite inspiration på vägen.
Jag utesluter ingenting, men undviker de fyra vita gifterna socker, salt, mjöl och mjölk. Därför är alla mina recept sockerfria, glutenfria, laktosfria och till stor del även mjölkfria, eller kan ersättas med mjölkfria alternativ. Salt drar jag ner på och genom att välja produkter av god kvalitet och utan tillsatser har du kommit betydligt närmare målet att äta hälsosamt.
Jag anser att många människor äter en fel balanserad kost med för mycket kolhydrater i form av pasta, potatis, ris och bröd – fattiga proteinkällor och dåliga fetter. Jag tror istället på att äta en varierad och väl balanserad kost med högt proteinintag av god kvalitet, nyttiga fetter och näringsrika kolhydrater från växtriket. Protein är nödvändigt för cellernas uppbyggnad, för bildandet av hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret. Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dem är essentiella, det vill säga att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem.
Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Många skulle må bättre av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket fett kan leda till övervikt och mycket mättat fett kan leda till hjärt- och kärlsjukdom. Det bästa är att äta så naturliga fetter som möjligt.
Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen. Det finns både snabba och långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater så som pasta, ris, potatis, vitt mjöl, socker etc. påverkar blodsockret snabbare än långsamma kolhydrater. Därför är det bra att äta långsamma kolhydrater för att stabilisera blodsockret och hålla en jämn kurva.
För att ni ska få lite inspiration på vägen skickar jag med ett recept på en väl balanserad rätt med högt proteininnehåll, nyttiga fetter och näringsrika kolhydrater. Enjoy!
4 portioner
Ingredienser
4 laxfiléer
2 knippen polkabetor eller rödbetor
2 knippen morötter
2 st gula lökar
½ kruka koriander
½ kruka gräslök
1 vitlöksklyfta
4 tsk honung
4 msk smör havssalt
Instruktion
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ut 4 stycken foliebitar på en plåt. Fyll varje folie med skalade och skivade betor, morötter och lök. Lägg på en laxfilé och toppa med lite av vitlöken, hackad koriander och gräslök. Avsluta varje paket med en klick smör, en tesked honung och lite havssalt. Baka foliepaketen i ugnen i ca 30 minuter. Servera gärna laxknytena med folie kvar.
Källa: Rebecka Ellis
Taggar
Om skribenten
Uppvuxen i Stockholm. Hon är diplomerad hälsoinspiratör och för tillfället bosatt i Kalmar där hon studerar programmet Human Resource Management. Rebecka har alltid varit intresserad av kost och hälsa och gillar att vara aktiv, tränar mycket och har tävlingsdansat på hög nivå.
Förslag på ytterligare läsning