Chiafrön kommer från Centralamerika och har ett mycket högt fiberinnehåll. Fröet är rikt på mineraler så som kalium, magnesium, järn och zink. Det innehåller även nyttiga fetter som Omega 3 och upp till åtta gånger mer Omega 3 än lax. Fröet är också mycket rikt på protein och kalcium och bra för dig som undviker mjölkprodukter eller är vegan. Chiafrön är speciellt bra att äta för dig som tränar mycket styrka och uthållighet. När fröet blandas med vätska absorberas vätskan och de lösliga fibrerna bildar då en geléliknande konsistens om skyndar på magen, matsmältningen och får igång även tröga magar, samtidigt som det saktar ner upptaget av socker i blodet.
Här nedan har jag valt ut mina favoritrecept på chiapudding. Grundreceptet är att ta ca 2 dl valfri mjölk (tex mandelmjölk, kokosmjölk, soyamjölk, eller vanlig mjölk) och blanda med 3 msk chiafrön i ett glas (helst glasburk). Sedan är det bara att smaksätta (den annars ganska smaklösa puddingen) med i stort sätt vad man vill. Till exempel med vaniljpulver, honung, kanel, kakao, bär, olika superfruits innan locket sätts på och puddingen stoppas in i kylen några timmar, helst över natten, för att chiafröna ska kunn absorbera vätskan och bilda en puddingliknande konsistens. Rör om efter ca 30 minuter så att inte fröna lägger sig på botten.
På morgonen därpå har du en färdig frukost som du kan toppa med skivad frukt, bär, nötter och frön. Snabbt, enkelt och gott! Chiafrön har många fler användningsområden än att enbart göra chiapudding på. Man kan blanda ner dom i smoothies, gröt, müsli, sallad, dressing, baka baka in dem i bröd eller laga en god chiasylt på färska bär.
Chiapudding är ett enkelt sätt att få i sig fibrer, protein, kalcium, kalium, magnesium, järn, zink och Omega 3. Här bjuder vi på några grundrecept, men prova dig fram och använd det du tycker om.
1 portion
Detta är min absoluta favorit! Jag älskar carob som påminner om kakao i smaken men är så mycket godare och innehåller även den mängder med nyttigheter så som protein, mineraler, kalcium, fosfor och magnesium. Carobpulver är naturligt sött och finns att köpa i hälsokostaffärer.
Ingredienser
2 dl kokosmjölk*
3 msk chiafrön
1 msk carobpulver
1 tsk akaciahonung
Instruktion
Blanda alla ingredienser i en glasburk med lock och ställ in i kylen. Rör om efter ca 30 minuter och låt sedan puddingen stå i kylen över natten. Servera på morgonen därpå med riven kokos och hallon. *Jag använder Santa Maria Extra Creamy Coconut Milk.
Källa: Rebecka Ellis
1 portion
En klassisk chiapudding med len vaniljsmak.
Ingredienser
3 msk chiafrön
1 msk linfrön
2 dl mandelmjölk
1 tsk honung
1 nypa vaniljpulver
Instruktion
Blanda alla ingredienser i ett glas/glasburk och ställ in i kylen. Rör om efter 30 minuter och låt sedan burken stå i kylen över natten för att den ska stelna och bli som en pudding i konsistensen. På morgonen efter har du färdig frukost som du kan toppa med bär, frukt, nötter frön etc. På bilden är det hallon, hackad mandel och bovetepuffar.
Källa: Rebecka Ellis
1 portion
Vill man istället byta ut mjölken mot någonting annat är juice ett perfekt alternativ. Denna chiapudding är gjord på färskpressad äppeljuice är frisk och fruktig.
Ingredienser
2 dl färskpressad äppeljuice
2 msk chiafrön
1 msk physaliumfrön
1 tsk kanel
1 tsk akaciahonung
Instruktion
Blanda alla ingredienser i en glasburk och ställ in i kylskåp. Rör om efter ca 30 minuter och låt sedan puddingen stå i kylskåpet över natten. Toppa chiapuddingen med skivat äpple, russin, mandlar och pudrad kanel innan servering.
Källa: Rebecka Elis
Taggar
Om skribenten
Uppvuxen i Stockholm. Hon är diplomerad hälsoinspiratör och för tillfället bosatt i Kalmar där hon studerar programmet Human Resource Management. Rebecka har alltid varit intresserad av kost och hälsa och gillar att vara aktiv, tränar mycket och har tävlingsdansat på hög nivå.
Förslag på ytterligare läsning