Äter du kvarg för att alla andra gör det?

Bara för att du tränar eller vill gå ner i vikt behöver du inte automatiskt välja kvarg. Det finns ingen ingrediens i kvargen som gör att du går ner i vikt eller blir vältränad, men den innehåller mycket protein och mättar bra.

Kvarg eller inte, det handlar om kcal in och kcal ut, det finns alltså ingen ingrediens i kvarg som gör den bättre än annan proteinrik mat för att uppnå samma resultat som du gör med kvarg. Vill du gå ner i vikt ska du ligga på ett kcalunderskott och vise versa om du vill öka i vikt, det är inte svårare än så.

Om du tränar hårt och inte har möjlighet att äta en lagad måltid inom en timme efter avslutat träningspass kan dock kvarg vara ett enkelt sätt att få i sig det viktiga återhämtningsmålet. Särskilt viktigt är det för dig som vill gå ner i vikt eller bygga muskler för ju snabbare du tillför kroppen kolhydrater och protein ju snabbare går återhämtningen och ju snabbare kommer reparationen av skadad vävnad igång efter passet.

Tränar du fler gånger om dagen är återhämtningsmålen ännu viktigare. För att få ut max av din träning måste du vara lika noga med kosten som med träningen. En generell rekommendation är att ett återhämtningsmål skall innehålla 10-20 g protein och 1 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Väljer du kvarg som återhämtningsmål tänk på att läsa på innehållsförteckningen så du vet att du få en sort som hjälper dig nå dina mål och inte tvärt om, då många sorter förutom ett högt proteininnehåll även har ett högt innehåll av kolhydrater.

Tips: Väljer du naturell kvarg kan du lyxa till det genom att hälla över burken i en fin skål och äta lite färsk frukt till för att stilla även dom övriga sinnena för en stund.


Taggar

Om skribenten

Stefan Lindberg
Stefan Lindberg

Lyfter skrot, löptränar och cyklar regelbundet. En envis rackare som till vardags arbetar på en reklambyrå i Spanien när han inte utvecklar GetBig eller hänger på hans favoritgym med utsikt över medelhavet. (Den jäveln!)

Förslag på ytterligare läsning