Under julen kan du slappna av och ha trevligt med släkt och vänner. Även om du tränar hårt och tänker på vad du äter så ska ett dignande julbord inte behöva framkalla ångest. På julbordet finns det många godbitar som är riktigt bra muskelmat. För de flesta är mängden protein och antalet kalorier det viktiga. Vissa vill ha lite kalorier medan andra vill ha så mycket som möjligt för att öka i massa. Med lite mer kunskap om maten så kan du attackera julbordet på ett sätt som passar dig och dina mål bäst.
Gravad och varmrökt lax innehåller mycket protein. Lax är även en riktigt bra källa till Omega 3, D-vitamin och vitamin B12. Detsamma gäller den inlagda sillen, som dock innehåller mindre protein men mer kolhydrater. Ett par bitar sill och några skivor gravad lax är en bra start. Tänk på att gravlaxsåsen är väldigt kaloririk, men innehåller en massa Omega 3. Gillar du att äta bröd så kan en knäckemacka med ost vara bra. Knäckebrödet tillför nyttiga kostfibrer och osten innehåller protein och kalcium. Generellt innehåller osten mer protein ju hårdare den är. Janssons frestelse är ju en klassiker. En del kolhydrater, ganska mycket fett men inte så mycket protein. Proteinet kommer från ansjovisen så en portion ger dig en rejäl omgång Vitamin B12 och en hel del Omega 3. Julmaten i övrigt är proteinrik så jagar du kolhydrater kan en lagom portion Janssons sitta fint. Gillar du inte janssons så kan du alltid nöja dig med vanlig potatis.
Dags att ge sig på skinkan och det kallskurna. Många julbord erbjuder olika typer av kallskuret och de är väldigt lika sett till innehåll. Julskinka och kallskuret är bra proteinkällor som dessutom erbjuder en del B-vitaminer. Inget julbord utan ägghalvor. Ägg är klassisk muskelmat som ger dig protein, vitaminer och mineraler. Ägg innehåller mycket Vitamin B12 och E-vitamin. Äggulan innehåller allt fett i ägget och står för många av kalorierna. Vill du dra ner på kalorierna kan du pilla bort äggulan och ge till bordsgrannen. Älskar du äggula så ät äggulan och gör 10 snabba knäböj. Nu brukar det också vara läge för rödkål och brunkål. Kålen består mest av vatten men ger dig en liten dos C-vitamin och en gnutta kostfibrer. Är du är ute efter en rejäl dos C-vitamin så är det grönkålen du ska satsa på. Gärna i form av en sallad, 2 dl strimlad grönkål ger dig hela dagsbehovet av C-vitamin.
Beroende på hur du har lagt upp julbordet hittills så kanske du börjar bli mätt nu. Nu kommer mångas favoriter, köttbullar, revbensspjäll och prinskorv. Sett till proteininnehållet är revbensspjällen och köttbullarna att föredra. Revbensspjällen innehåller mest protein, men är ganska feta, vilket innebär många kalorier. Köttbullarna är relativt fettsnåla men innehåller inte lika mycket protein som revbenen. Prinskorven innehåller minst protein och mest fett. Är du ute efter fettsnålt protein så är köttbullarna att föredra. Men det är ju meningen att vi ska njuta på julafton så vill du trycka i dig prinskorvar så gör det. Du kan ju alltid springa (eller rulla) några varv runt huset efter maten. Ett varv per prinskorv På vissa julbord dyker Halländsk Långkål upp. Det är grönkål som kokats i skinkspad och grädde. Grönkålen är som sagt väldigt rik på vitamin C så det är bara att hugga in. Grädden gör ju visserligen att det blir lite fler kalorier än rå grönkål, men det är ju grönt och fullt med vitaminer så det kan ju inte vara annat än bra.
Om det fortfarande finns plats i magen så är det dags för efterrätten, Ris à la Malta. Ris à la Malta är i princip bara kolhydrater med lite fett och protein. Det är bra kalorier för den som bulkar och kan vara en bra uppladdning inför juldagens träningspass. Vill du spexa till det lite så servera efterrätten med nötter och frukt så får du lite extra protein och vitaminer.
Till julen hör också att sitta i soffan och knäcka nötter så skalen yr och trycka i sig diverse godsaker. Nötter är sprängfyllda med Omega 3 och innehåller en hel del protein. Torkade fikon är naturligt söta och till skillnad från skumtomtar så innehåller de kostfibrer och mineraler, som till exempel järn. Torkade dadlar är också ett bra alternativ. Passa på att äta apelsiner och klementiner för att fylla på med C-vitamin.
Om du vill vara på säkra sidan så börja dagen med ett träningspass så sparkar du igång förbränningen. Känner du ändå under dagen att du fått i dig lite för många skumtomtar så gör 20 armhävningar så känns det genast mycket bättre. En dag om året kan du med gott samvete unna dig att äta gott. Glöm inte bort att slappna av, vila och njuta ordentligt under julen. Det är när musklerna återhämtar sig som de växer. Fotografi Inter IKEA Systems B.V.2013
Taggar
Om skribenten
Skåning som bor i Jämtland. Fostrad sedan barnsben att träna och tror på långsiktighet och helhetstänk. Är beroende av träningsplanering och försöker uppnå en bra balans mellan styrka och uthållighet. Cykelpendlar året runt till sitt arbete som teknikinformatör.
Förslag på ytterligare läsning